Stelling van de dag

‘Zwientie tikken is onschuldig volksvermaak’

19 augustus 2019

In het Overijsselse dorp Luttenberg is zondag de 35ste editie van het open Nederlands kampioenschap zwientie tikken gehouden. Bij de traditie, die vooral in het oosten van het land populair is, betreden deelnemers met een blinddoek om een modderbad, waarin varkens rondlopen. Het doel is om als eerste het varken aan te tikken.

Vijf dierenrechtenorganisaties hebben protest ingediend bij de organisatie van het evenement, omdat zij vinden dat de traditie ten koste gaat van het welzijn van de varkens. ‘Het gejoel van omstanders, het transport, dat is onnodig stressvol voor varkens,’ zegt woordvoerder Erwin Vermeulen van Animal Rights tegen de Volkskrant. ‘Wij snappen dat het een traditie is, maar ons denken over dieren is veranderd,’ verwijst hij naar onder meer het verbod op circusdieren dat sinds 2015 geldt.

PvdD wil verbod: ‘Traditie houdt op waar lijden dier of mens begint’

De krant noemt ook het palingtrekken, een Amsterdams spel dat al in de negentiende eeuw door de overheid werd verboden, omdat sprake zou zijn van ‘wreed volksvermaak’. Dat leidde tot groot protest: het Palingoproer in de wijk de Jordaan (1886), waarbij hevige gevechten uitbraken. Uiteindelijk werd zelfs het leger ingezet, en vielen tijdens het oproer maar liefst 26 doden.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Als het aan de Partij voor de Dieren (PvdD) ligt, is ook het zwientie tikken binnenkort verleden tijd. ‘Varkens treiteren ter vermaak van de mens. Echt jongens?’ schrijft PvdD-Kamerlid Esther Ouwehand op Twitter. ‘Traditie of folklore houdt op waar lijden van mens of dier begint.’ Begin augustus, toen op het Dicky Woodstock Popfestival in Steenwijkerland (Overijssel) zwiente tikken werd georganiseerd, stelde Ouwehand samen met partijgenoot Frank Wassenberg Kamervragen. De twee willen van minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Carola Schouten (ChristenUnie) weten of ze het spel verantwoord vindt, of er risico’s zijn op de verspreiding van ziektes als de varkenspest en waar de varkens vandaan komen. Ze willen graag dat Schouten maatregelen neemt tegen de traditie.

Mede-organisator en veearts: ‘Ik zie geen varken dat stress heeft’

De kans dat het ook daadwerkelijk tot een verbod komt, is klein. Zo heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), die moet toezien op dierenwelzijn, geen waarnemer naar Luttenberg gestuurd, omdat die dat op basis van een ‘risicoanalyse’ niet nodig achtte. Ook Annemiek Maatman, die het evenement mede organiseerde, denkt niet dat de dieren erg lijden onder het spelletje. ‘Ik zie geen varken dat stress heeft,’ zegt de vrouw die in het dagelijks leven veearts is. ‘Wij zijn geen stelletje barbaren uit het Oosten,’ reageert ze geërgerd op de kritiek van dierenactivisten.

Wat vindt u? Zijn tradities als zwientie tikken inderdaad dieronvriendelijk en niet meer van deze tijd? Of is het een leuke traditie die helemaal niet schadelijk is voor de varkens? Praat mee! Onze Stelling van de Dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling.

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.