Reacties op de stelling

‘Waarom is dit een probleem van Europa?’

15 augustus 2019Leestijd: 4 minuten

Europese landen maken opnieuw ruzie over welk land 500 migranten gaat opnemen die twee schepen van hulporganisaties hebben opgepikt. Is het een kwestie van tijd voor Nederland weer bootmigranten moet opnemen? Zo werd er gereageerd op de Stelling van de Dag.

In de rubriek Reacties op de stelling lichten we een aantal reacties uit. Alleen reacties die onder eigen naam zijn achtergelaten, komen hiervoor in aanmerking.

Bekijk alle reacties op de Stelling van de Dag

 

Frederik Geubel

Eerst je soevereiniteit overdragen aan de EU en vervolgens gaan mopperen dat die niks doet. Onze invloed aanwenden? Welke invloed? Doe als Italië, dit kan niet eeuwig doorgaan. Sluit onze eigen grens, dat is de enige oplossing en zeg het vluchtelingenverdrag op. Zijn er genoeg huizen en sociale voorzieningen? Is er dan geen enkele visie op de toekomst? Dit is de laatste keer dat ik gratis advies geef, doe er je voordeel mee regering.

 

Louis Peters

Schepen van hulporganisaties die alleen op de middellandse zee varen om  migranten op te pikken moeten aan de ketting worden gelegd. Ze redden sporadisch  drenkelingen maar doen actief mee aan mensensmokkel. Door hun bijdrage neemt de mensensmokkel toe en ook het aantal drenkelingen. De hele aanpak van asiel en immigratie moet drastisch worden aangepakt. Vluchtelingen kunnen in eerste instantie alleen worden opgevangen in hun buurlanden, die daarbij gesteund worden door de VN. Vluchtelingen moeten niet het recht hebben om in te burgeren in het land waar ze naar toe zijn gevlucht, maar moeten uiteindelijk terug naar hun eigen land of naar een land waar ze welkom zijn. Ieder land moet het recht hebben om vluchtelingen te weigeren. Overheden van landen die vluchtelingen willen opnemen kunnen die actief ophalen uit vluchtelingenkampen. Als landen geen vluchtelingen ophalen dan geven ze aan dat ze geen vluchtelingen willen. Dit beleid moet worden bepaald door de overheid en niet door hulporganisaties.

 

Ard Van Oosten Slingeland

We moeten natuurlijks niks maar gaan uiteraard wel weer door de knieën. Dat het meest dichtbevolkte land van Europa, los van een paar stadsstaatjes, Zuid Korea en Bangladesh het dichtst bevolkt van de wereld, steeds maar doorgaat met het toelaten van zo’n 90.000 mensen per jaar, is ronduit krankzinnig en onhoudbaar.

 

Jenny van Bruggen

Waarom is dit een probleem van Europa? Waarom worden de mensen niet gewoon in Afrika aan land gezet? Als Europa als 1 blok blijft weigeren ze op te nemen, zijn we snel van dit probleem af . Europa hoeft helemaal niets wat dit betreft . Mensen moeten in hun eigen land een bestaan opbouwen . Dat lukt in Europa niet

 

Jan Richardson

Nederland als een der rijkste landen kan er moreel niet aan ontkomen deze mensen op te nemen. We hebben uitstekende sociale voorzieningen die voor hen kunnen zorgen. Als we wat inschikken komt er ook wel wat woonruimte vrij.

 

Michel Versteeg

Ten eerste: volgens mij bestaat er geen Europese regelgeving die Nederland verplicht om ‘bootmigranten’ op te nemen. Dus van ‘moeten’ kan geen sprake zijn. Als Nederland ze tóch opneemt is dat een politieke keuze die gezien de politieke onbetrouwbaarheid van de VVD zeker niet ondenkbeeldig is.

Ten tweede: uiteraard moeten schepen die toevallig op hun route schipbreukelingen tegenkomen deze opnemen en in de dichtstbijzijnde haven aan land te zetten. Maar dat is hier niet aan de orde. De schepen van deze hulporganisaties hebben namelijk als enig doel om vlak uit de Noord-Afrikaanse kust migranten over te nemen van mensensmokkelaars en deze verder naar Europa (dus niet de dichtstbijzijnde haven) te vervoeren. Deze acties stimuleren juist nog meer migranten om hun kansen op de Middellandse Zee te wagen, als motten di op de vlam afkomen. Dat sommige motten daardoor verbranden blijkt uit de 600 verdrinkingsdoden. Deze organisaties moeten als medeplichtig aan mensensmokkel en de verdrinkingsdood van deze migranten worden vervolgd en hun schepen moeten in beslag worden genomen.

 

Willemijn Voigt

Moeten? Is sowieso een verkeerd woord. De pamperaars die zichzelf zó geweldig vinden en als wereldverbeteraartjes zielige mensen ‘redden’, die moeten zich maar eens realiseren dat zij schuldig zijn aan mensensmokkel -door het faciliteren van de steenrijke mensensmokkelaars. Bovendien zijn zij medeschuldig aan het in stand houden van mensonterende omstandigheden die leiden tot verdrinking van veel mensen. NEE! Niet één gelukszoeker mag het Afrikaanse continent meer op deze manier verlaten. Laat de Europese overheden maar eens in gesprek gaan met de Afrikaanse leiders en laten die leiders hun bevolking maar eens vertellen wat een kansloze acties dit zijn. Leer de ‘migranten’ werken, in hun eigen land en laten al die wereldverbeteraars dáár maar eens in investeren i.p.v. valse hoop aan ‘minder ontwikkelde’ mensen te geven. Mateloos misdadig is het werk dat AzG en Amnesty etc. doen.

 

Louise Van Hoven

(Noord) Afrikaanse economische migranten opname moet stoppen.

Ik wil dat mijn kinds kinderen hier ook nog een leven moeten hebben.

Dat lukt alleen als wij Nederlanders anders gaan stemmen!

Blijft de meerderheid  links stemmen en daar reken ook de huidige VVD bij,  dan zullen wij uiteindelijk overspoeld worden met gelukzoekers,  die niet komen om te werken en met wie de culturele kloof niet te dempen is.

Aan onszelf de keuze!

 

Wilt u ook meepraten over de Stelling van de dag? Neem dan een abonnement op Elsevier Weekblad. U kunt een reactie op de site plaatsen als u abonnee bent.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.