Stelling van de dag

‘Terecht dat makelaars homo’s bepaalde buurten ontraden’

09 augustus 2019

Adviezen van Haagse makelaars aan lesbische of homoseksuele stellen die een woning zoeken, leiden tot grote verontwaardiging in politiek Den Haag. Ze krijgen geregeld de tip om bepaalde buurten te mijden, omdat ze er mogelijk het mikpunt zullen worden van intimidatie of geweld.

Koepelorganisaties als de Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs (NVM) en de Vereniging Eigen Huis nemen het op voor de makelaars die dat doen. ‘De makelaar heeft een morele plicht om de koper met al zijn marktkennis zo goed mogelijk voor te lichten,’ zegt een woordvoerder van de NVM vrijdag tegen De Telegraaf, de krant die gisteren al melding maakte van de adviezen aan homoseksuele woningzoekenden in de Hofstad.

Den Haag lang niet enige plaats waar homo’s worden lastiggevallen

‘Een veilige woonplaats zou voor iedereen vanzelfsprekend moeten zijn, ook voor lhbti’s,’ reageert voorzitter Astrid Oosenbrug homobelangenvereniging COC op het nieuws. Volgens haar is Den Haag lang niet de enige plaats waar homo’s en andere seksuele minderheden niet altijd veilig kunnen wonen. Zo moest een transgenderstel in het Limburgse Heerlen vorige week verhuizen naar een andere woning, na lang te zijn getreiterd door hangjongeren. Deze zomer werden lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders vaker lastiggevallen (zie kader).

Landelijke politici reageren tegenover de krant verontwaardigd op het advies om homo-onvriendelijke wijken te mijden. Volgens Kamerleden van linkse partijen zitten de makelaars fout met hun waarschuwingen. ‘Want waar houdt het dan op?’ zegt Jasper van Dijk (SP). ‘Straks krijgen vrouwen het advies om bepaalde wijken te mijden, of Joden, of moslims.’ Hij vindt dat een keiharde aanpak van geweld en intimidatie jegens homo’s de oplossing is om wijken weer veiliger te maken. Ook PvdA’er Kirsten van den Hul is kritisch op de makelaars: ‘Dit lost het probleem allerminst op.’ Ze benadrukt dat haar partij samen met D66 en GroenLinks pleit voor ‘onderzoek naar gespecialiseerde hatecrime-rechercheurs, en meer aandacht voor discriminatie op politie-opleidingen’.

Kamerlid D66: ‘Ik snap de makelaar wel een beetje’

Vera Bergkamp van D66 zegt op haar beurt dat lhbti’s overal zouden moeten kunnen wonen, maar dat de realiteit helaas anders is. ‘Ik snap de makelaar wel een beetje, om heel eerlijk te zijn.’ Dilan Yesilgöz (VVD) vindt de tips voor de huizenzoekers ‘in- en intriest’. De kwestie maakt voor haar ‘pijnlijk duidelijk dat we de strijd tegen intolerantie harder moeten voeren.’

Wat betreft de PVV is het duidelijk waar die intolerantie vooral vandaan komt: ‘Laat iedereen duidelijk en eerlijk zijn: de toename van de homohaat komt door de islam,’ zegt Kamerlid Machiel de Graaf. De oplossing is volgens hem helder: ‘We moeten de invloed van de islam terugdringen, dan kan iedereen weer veilig wonen waar hij of zij wil’. De Graaf is eveneens van mening dat een makelaar die homoseksuele en lesbische stellen waarschuwt ‘gewoon z’n werk’ doet ‘en vertelt aan mensen wat ie moet vertellen’.

Wat vindt u? Geven makelaars met het ontraden van bepaalde buurten toe aan dreiging en intimidatie? Of doen zij gewoon hun werk en is het aan de politiek om deze buurten weer ‘homovriendelijk’ te maken? Praat mee! Onze Stelling van de Dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.