Stelling van de dag

‘Politie trad te hard op tegen Utrechtse studentes’

28 augustus 2019Leestijd: 2 minuten

Op sociale media is veel ophef ontstaan over een filmpje waarin de politie na een woordenwisseling met een groep studentes een jonge vrouw naar de grond werkt en haar in een houdgreep houdt. Van de duizenden twitteraars die reageren, vindt een aanzienlijk deel dat de politie te hard ingreep, maar er is ook veel begrip voor de actie.

Voor een kroeg aan het Paardenveld, pal naast een politiebureau, kreeg een groep studentes het aan de stok met politieagenten. De politie was ingeschakeld door het nabijgelegen restaurant Roost, omdat de vrouwen – die in het park Paardenveld zaten maar het toilet van het restaurant gebruikten – daar personeelsleden en de eigenaar lastigvielen en uitscholden.

Restauranteigenaar: studentes scholden me uit en weigerden vertrek

Volgens restauranteigenaar Sidney Rubens werd hij uitgemaakt voor ‘kankerlijer’ en ‘mafklapper’, zegt hij tegen het AD. Ook lieten de vrouwen de toiletten niet bepaald netjes achter. Nadat de studentes weigerden te vertrekken, belde hij de politie.

De politie Utrecht Stad schrijft op Facebook dat de agenten in kwestie eerst aan de studentes hebben uitgelegd waarom hun gedrag overlast veroorzaakte, en hen vervolgens heeft gevraagd te vertrekken: ‘Dat weigerden ze en na twintig minuten praten, restte ons niets anders dan hun vertrek te vorderen.’ Vanaf dat moment filmden omstanders de confrontatie, waarin een van de vrouw hardhandig tegen de grond wordt gewerkt, in de houdgreep wordt genomen en in de boeien geslagen. Ook houden agenten de anderen op afstand, onder meer met een wapenstok:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De meningen over het politieoptreden zijn verdeeld, blijkt ook uit bovenstaande discussie

Studentenvereniging neemt afstand van gedrag studentes

Drie vrouwen zijn aangehouden en hebben boetes gekregen wegens openbare dronkenschap en weigering om hun identiteitsbewijs te tonen. C.S. Veritas, de studentenvereniging waarvan de vrouwen lid waren, heeft afstand genomen van het gedrag van zijn leden. ‘Wij willen niet geassocieerd worden met dit soort overlast,’ zegt een woordvoerder van C.S. Veritas tegen De Utrechtse Internet Courant. ‘Over de botsing met de politie kunnen we kort zijn: aanwijzingen van de politie dienen opgevolgd te worden.’ De vereniging eist dat de studentes hun excuses aanbieden aan het restaurant Roost.

Wat vindt u? Gingen de agenten met de hardhandige aanhouding van de vrouwen te ver? Of was dat gezien het gedrag van de studentes gerechtvaardigd? Praat mee! Onze Stelling van de Dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling.

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.