Reacties op de stelling

‘De middenklasse wordt fiscaal totaal uitgeknepen’

09 augustus 2019

Een column van voormalig PvdA-leider Diederik Samsom in de Volkskrant kwam hem deze week op veel kritiek te staan. Volgens hem is het gesomber over de financiële situatie van jongeren onterecht. Heeft Samsom een punt, vroegen we onze lezers. Lees hier een selectie van de reacties op de Stelling.

In de rubriek Reacties op de stelling lichten we een aantal reacties uit. Alleen reacties die onder eigen naam zijn achtergelaten, komen hiervoor in aanmerking.

Bekijk alle reacties op de Stelling van de Dag

 

Joep Heemskerk

Terechte reacties van de journalisten op Samson in dit geval. Welvaart en welzijn wordt misschien inderdaad niet alleen bepaald door geld maar geld is wel een belangrijke factor in bijna alle problemen die nu spelen. Alleen al het voorbeeld van een woning (basisbehoefte –> dak boven je hoofd). In deze samenleving is het verdomd lastig om aan een woning te komen. Voor een koopwoning zijn er grofweg een paar opties:

– Met z’n tweeën als je beiden een goede baan hebt en weinig schuld;

– Je werkt voor de overheid met een topsalaris van boven de 4000,- per maand;

– Je hebt geluk gehad en hebt in de tijd dat de samenleving nog niet helemaal was ingericht op tweeverdieners een huis gekocht en kan deze nu met flinke meerwaarde verkopen.

Als alleenstaande, al helemaal een met een studieschuld (bedankt overheid voor het leenstelsel), kan je het vergeten.

Dan zou je nog een huis kunnen huren zou je denken, maar ook die opties zijn minimaal:

– Je hebt geen/weinig inkomen en je hebt een urgentieverklaring om voor sociale huur in aanmerking te komen;

– Je hebt min. 10 jaar wachttijd opgebouwd;

– Je bent immigrant en krijgt gratis woonruimte;

– Je zoekt huisgenoten en huurt een huis in de peperdure private sector.

Indien je niet aan deze voorwaarden kan voldoen kan je het vergeten.

 

Foppe Oldenburger

Vroeger wilde de PvdA de arbeiders verheffen. Nu mag het arbeiderskind hopen dat er door tekort aan onderwijzend personeel überhaupt een onderwijzer(es) is met genoeg vaardigheden op het gebied van taal, rekenen en vaderlandse geschiedenis.  Is dat naast het tekort aan woningen, koopkracht, het ophopen van vuilnis door wanbeleid of waanbeleid door af te willen van het relatief schone aardgas etc, het welzijn waar de heer Samsom op doelt? Hoe heeft het zover kunnen komen? Waarschijnlijk door het afschudden van de ideologische veren door de PvdA.

 

Henk Albarda

Geheel ONeens met de stelling. Ik mag dan overtuigd kiezer en lid Forum voor Democratie zijn en het hedendaags socialisme volledig afwijzen als over de datum, hoe kun je als PvdA kiezer dit soort nonsensical uitspraken van de ‘prominent’ partij-lid  accepteren?

Samson heeft duidelijk zijn lol in de klimaathysterie. Op zon achterbakse manier heel stiekem  indirect  de honderden miljarden die weggesmeten worden aan de klimaathysterie goedpraten als zijnde het offer dat de middenklasse zich maar moet getroosten om hem, Samson, zijn idiote hobby te laten uitvoeren?

 

Petra Hoogenbosch

Gelukkig zijn wij allemaal onder aan de salarisschaal begonnen.

Wij klaagden er niet over.

Maar nu wil men gelijk gouden bergen.

 

Hans van Heesch

Minder overheid = minder lasten = meer voor jezelf = minder afhankelijk van anderen. De middenklasse wordt fiscaal totaal uitgeknepen.  Moeten alles zelf betalen en hebben nergens recht op. De gehele onderklasse ligt aan het infuus van de overheid en de echt rijken vieren feest op Ibiza.

 

Robin Mulder

Jongeren hebben het beter dan ooit.Als je veel geld wil verdienen moet je harder werken, inventief zijn, afzien ,risico willen lopen en je niet conformeren aan de huidige werk mores, dan zijn er genoeg mogelijkheden om ver boven modaal te stijgen! Vraagt dus veel inspanning als je meer wilt.

 

Herta M. de Zorger

Deels heeft hij wel gelijk, maar vanuit zijn riante positie (financieel en in het baantjes circuit) is het wel makkelijk oordelen.

Gewone mensen met een middelbare opleiding hebben geen riante inkomens en moeten dus HEEL verstandig met hun inkomen omgaan anders komen ze in de problemen. Ik heb geen kinderen dus die kostenpost heb ik niet. (ook wel bewust voor gekozen, hoor) Voor mensen die zelfstandig werken en onzeker bestaan hebben, is dat soms een keuze, namelijk.

 

F Geurts van Kessel

Diederik Samsom. Met zijn eigen inkomen zal het wel snor zitten. Vanuit die positie is het natuurlijk altijd makkelijk anderen de maat te nemen.

 

Maria van Bladel

Samson: Belasting- en aardgasinkomsten uitdelen, drammen, overal tegenaan trappen (lees de anti-man uithangen), en Nederland aan de bedelstaf helpen met de klimaatidiotie.

 

Jeroen Hetzler

Het is een misleidend argument van Samsom, kennelijk bedoeld om de weg te bereiden voor een peperduur klimaatbeleid dat gebaseerd is op de loze beloften dat dit beleid uiteindelijk deze maatschappij zal leiden naar een Hof van Eden. Frisse lucht (die wij al lang hebben), schoon water (dat er al lang is), lage voedselprijzen (die opeens te laag zouden zijn) en ‘gratis’ elektrische energie (vandaar dat wij met Denemarken en Duitsland de hoogste prijs betalen). Samsom kan zijn loze bewering dus nooit waarmaken.

 

Marion Jansen

Aan dit soort uitspraken van Samsom kun je zien dat hij het zicht op de werkelijkheid kwijt is.

Wat is nou belangrijker in het leven, dat je in de gracht kunt zwemmen of dat je genoeg geld hebt om een normaal huis te kunnen hebben en voldoende te eten?

Natuurlijk is het fijn dat er veel dingen in Nederland schoner geworden zijn dan vroeger, maar dat compenseert niet alles wat er is achteruitgegaan: lagere kansen op goed en vast werk, lagere kansen op woonruimte, steeds hogere kosten voor alles, een steeds criminelere leefomgeving en ga zo maar door. Ik vind het terecht dat jongeren klagen. Als ze tenminste zelf hun best doen om er iets van te maken. Juist doordat we teveel uitvreters hebben, wordt alles alleen nog maar slechter.

Straks hebben we een derde-wereld-land. Met schoon water, dat dan nog wel. Maar dat zal dan ook rap veranderen.

 

Antonius Smit

Wat een elitair geneuzel van een PvdA-opperhoofd met een topsalaris uit een zogenaamd Rood Nest. Verrader van de arbeidersklasse, zo noemde men zo iemand vroeger. Wat een kwibus. En nu weer binnenlopen met ongefundeerd advies over duurzaamheid. En desondanks nog steeds dezelfde Heilsleer prediken. Bah. Weg met die Rode Rozen, die de PvdA zich heeft toegeëigend.

 

Joost Noordermeer

Zwemmen in de sloot zit duidelijk hoger in de piramide van Maslow dan essentiële behoeften als een dak boven je hoofd. Als je nu geen huis kunt kopen, en je je inkomen aan particuliere huur kwijt bent, kun je moeilijk blij zijn met verbeterde waterkwaliteit. Een (te) groot deel van de maatschappij dreigt nu achter te blijven, en daar zou een echte sociaaldemocraat nooit op zo’n manier naar kijken. Een groene activist, of een groene liberaal daarentegen zou daar een andere (zoals Samsom) afweging in kunnen maken. Er zijn echter maar weinig echte sociaaldemocraten.

 

Wilt u ook meepraten over de Stelling van de dag? Neem dan een abonnement op Elsevier Weekblad. U kunt een reactie op de site plaatsen als u abonnee bent.

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.