Stelling van de dag

‘Slecht dat Albanezen geen visumplicht krijgen’

10 juli 2019

Er komt geen visumplicht voor Albanezen als zij de Europese Unie in willen reizen. Op verzoek van de Tweede Kamer had minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok (VVD) aan de Europese Commissie om herinvoering van de plicht gevraagd.

Maar de Commissie voelt daar niets voor, zoals Blok vooraf had voorspeld.

Sinds 2010 mogen Albanezen vrij reizen in de Europese Unie (EU). Volgens de Kamer zouden door herinvoering van de visumplicht criminele Albanese bendes kunnen worden tegengehouden.

Maar de Europese Commissie heeft het kabinet laten weten dat er geen sprake is van een substantiële toename van Albanese misdaden in Nederland en ook niet van het het aantal geweigerde Albanezen. Bovendien is de samenwerking met de Albanese autoriteiten op deze terreinen goed, vindt de Commissie.

Criminele activiteit neemt wel toe

Cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) geven een ander beeld. Daaruit blijkt dat de het aantal aanhoudingen van Albanezen is verviervoudigd sinds 2010.

De Commissie laat in haar verklaring weten dat Albanië wel meer moet doen om de voorwaarden van de visumvrijstelling na te komen. De Commissie doelt daarmee op een actieve grenscontrole en het aanpakken van corruptie.

Opmars in Amsterdam

Het Openbaar Ministerie (OM) waarschuwde in november al voor de opmars van criminele Albanezen,vooral in Amsterdam. Daar zouden drugscriminelen de afgelopen jaren vrijwel ongestoord hun gang hebben kunnen gaan. Anders dan bij bijvoorbeeld de mocro-maffia wagen Albanezen zich niet aan publiekelijke liquidaties, maar gaan ze onopvallend te werk. Zo fietsen ze gewoon over straat met fietstassen gevuld met cocaïne.

‘Ze reizen eenvoudig en anoniem in-en uit Schengengebied. Ze maken bovendien gebruik van valse documenten en naamswijzigingen. (…) De controle op het maximale verblijf van negentig dagen is nauwelijks te doen. Ze blijven vaak langer.’  Een visumplicht zou daarom een goede oplossing zijn, meent het OM.

Als Albanezen ergens in Europa een strafbaar feit hebben begaan, mogen zij het Schengengebied niet in. Maar wie zijn naam wijzigt, kan gewoon inreizen. Er is dan geen grond voor Nederland om hen te weigeren als zij bijvoorbeeld op Schiphol Nederland binnenkomen.

Baudet uitte kritiek

Als de Albanese regering ervoor zorgt dat de naamswijzigingen afnemen, waarschuwde het OM, kunnen veel meer personen worden geweigerd en eventueel uitgezet. In- en uitreizen voor hun criminele activiteiten wordt dan moeilijk.

FVD-leider Thierry Baudet uitte woensdag kritiek op het besluit van de Europese Commissie. Hij wees op de nadelen van het ontbreken van de visumplicht, maar vergiste zich in het feit dat de visumplicht al negen jaar niet meer bestaat.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Wat vindt u? Moeten Albanezen gewoon Europa in en uit kunnen reizen? Of brengt dat criminele activiteiten mee? Praat mee! De Stelling van de dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.