Stelling van de dag

‘Nederland dreigt humorloos te worden’

23 juli 2019Leestijd: 3 minuten

‘Als ik dit van tevoren had geweten, had ik mezelf nooit op dit festival vertoond. Schandalig,’ schrijft rapper Sevn Alias. Hij is boos over een bord en een spandoek op festival Zwarte Cross. De rapper had eerder opgetreden op dit muziek- en motorcrossfeest in de Achterhoek.

Op het gewraakte bord staat de tekst ‘Allah’s afbakbar’ en op het spandoek ‘Leve de kleurling!’ met een foto van het fictieve figuurtje Oompa Loompa uit de film Charlie en de chocoladefabriek.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Dergelijke satirisch bedoelde opmerkingen zijn elk jaar op het festival te zien. Maar dit jaar was de ophef groter dan ooit. Het bericht van de rapper kreeg 30.000 likes op Instagram van mensen die de teksten ook afkeuren. Ook op Twitter waren er veel reacties. Sommige gebruikers meenden dat alleen minderheden op de hak worden genomen:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De ophef op sociale media noopte de organisatie van Zwarte Cross excuses te maken: ‘De teksten werden als discriminerend, racistisch, beledigend en respectloos ervaren. Dit betreuren wij, oprecht, ten zeerste.’ De festivalorganisatie had aanvankelijk besloten bord en doek niet weg te halen, maar kwam daarop terug omdat de ‘sfeer grimmiger dreigde te worden’.

Het besluit om bord en spandoek toch weg te halen, kon ook op kritiek rekenen. Volgens een bezoeker is het festival juist gastvrij voor iedereen:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ophef bij de Efteling

De Zwarte Cross is niet de enige vorm van vermaak die te maken heeft met ophef over vermeende racistische karikaturen. Naast het jaarlijkse getouwtrek om Zwarte Piet werd in 2016 attractiepark de Efteling door de actiegroep Stop Oppressive Stereotypes (SOS) opgeroepen om attracties zoals Monsieur Cannibale en het Carnaval Festival te ontdoen van Afrikaanse en Aziatische stereotypen. Begin dit jaar zijn die attracties daadwerkelijk aangepast.

In dagblad AD hekelt columnist Özcan Akyol de kritiek op de Zwarte Cross: ‘Dit incident toont vooral aan dat er kennelijk helemaal géén grapjes meer mogen worden gemaakt over de islam en andere nieuwkomers. De kleine pikkies en lange tenen vechten om voorrang, op het moment dat ze iets van vermeende ongelijkheid signaleren.’

Wat vindt u? Dreigt Nederland zijn gevoel voor humor te verliezen door dit soort incidenten, of is er eigenlijk niet zoveel aan de hand? Praat mee! De Stelling van de dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.