Stelling van de dag

‘Minder festivals de oplossing in strijd tegen drugs’

11 juli 2019Leestijd: 2 minuten

Als het aan Ferdinand Grapperhaus (CDA) ligt, wordt het aantal festivals in Nederland flink teruggedrongen. Volgens de minister van Justitie en Veiligheid kunnen politieagenten niet op al die feesten uitgebreid controleren op drugsgebruik, terwijl daar veel soft- en harddrugs worden gebruikt.

‘We hebben met elkaar afgesproken: als je op een festival met een gebruikershoeveelheid wordt aangetroffen, kom je er niet in,’ zegt Grapperhaus in gesprek met De Telegraaf. ‘Als het meer is, ga je mee met de politie. Als we dat zouden handhaven, zou je nog eens wat gaan zien.’ Dat gebeurt nu niet strikt, zegt de minister, omdat alle controles op het gebruik van onder meer pillen en cocaïne agenten te veel tijd en capaciteit kosten.

Lees ook het interview met Grapperhaus in het Zomernummer van EW: ‘Als we laconiek blijven, zit hier straks een minister met zonnebril’

Ongeveer 1.100 festivals per jaar

‘Ja, ik denk dat je met elkaar kritisch moet zijn en moet zeggen: kunnen we dit met zijn allen aan?’ antwoordt hij op de vraag of hij minder festivals wil. Jaarlijks worden er in Nederland ongeveer 1.100 georganiseerd. De minister geeft geen verdere uitleg over hoe hij ervoor wil zorgen dat het aantal festivals in Nederland wordt verminderd. Volgens het ministerie van Justitie en Veiligheid is dat geen officieel beleid.

Vooral het gebruik van xtc-pillen is op veel muziekfeesten populair, ook onder hoogopgeleiden. ‘Dat massale pillen slikken op festivals geeft een verkeerd signaal af, dat moet stoppen,’ zei Grapperhaus twee weken terug al tegen het AD.  Die krant maakte donderdag naar aanleiding van de uitspraken van de minister over het verminderen van het aantal festivals een rondgang langs diverse organisatoren. Zij vinden dat Grapperhaus de plank misslaat.

‘Festivals niet oorzaak van drugsgebruik

‘Er is al amper politie aanwezig op festivals en hij kan zich beter richten op de bron. Dat zijn de drugslabs,’ zegt directeur Eric van Eerdenburg van het driedaagse festival Lowlands. Volgens hem wentelt de minister een maatschappelijk probleem af op festivals, terwijl de oorzaak ergens anders ligt. ‘Namelijk dat er ongelooflijk veel geld mee verdiend wordt en dat er slechte handhaving is.’ Daarom adviseert hij Grapperhaus om zich daarop te richten. Ook festivalorganisator Mojo, die twaalf festivals organiseert, is kritisch. ‘Ga de stad in, kijk eens wat daar allemaal gebeurt,’ zegt een woordvoerder. ‘Het is wel erg stigmatiserend om nu de festivals aan te pakken.’

Wat vindt u? Heeft Grapperhaus gelijk en betekent minder festivals ook minder drugsgebruik? Of kan hij zich beter richten op het aanpakken van de bron van de drugs? Praat mee! Onze Stelling van de Dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.