Stelling van de dag

‘Het is nog niet te laat: Baudet en Otten moeten zich verzoenen’

30 juli 2019

Als het aan senator Dorien Rookmaker van Forum voor Democratie (FVD) ligt, leggen Thierry Baudet en Henk Otten hun ruzie bij. Ze wil een ‘lijmpoging’ doen om het conflict tussen de partijleider en de medeoprichter op te lossen.

‘De discussie is terug te voeren op een aantal dingen die niet goed zijn gegaan,’ vertelt Rookmaker aan De Telegraaf. Ze heeft veel ervaring opgedaan als bemiddelaar bij conflicten in het bedrijfsleven, en denkt daarom dat ze de twee kemphanen weer met elkaar kan verzoenen. ‘Het zullen niet snel elkaars beste vrienden worden, maar misschien lukt het om op een andere manier met elkaar te werken.’

De FVD-senator vindt dat Otten, die maandagavond bij Jinek zei dat hij van plan is een eigen partij te beginnen, in diskrediet is gebracht omdat hij het interne onderzoek naar diens rol als penningmeester niet vooraf heeft kunnen inzien. In het rapport, geschreven door Baudet, wordt Otten beticht van ‘vermoedelijke fraude’ met overheidssubsidies. ‘Bij zo’n ernstige beschuldiging moet je een partij zoeken die er onafhankelijk naar kijkt en de betrokkene moet kunnen reageren,’ aldus Rookmaker.

Rookmaker: ‘Dit is niet waar kiezers om gevraagd hebben’

Ze hekelt de ‘welles-nietes-discussie’ die in haar ogen gaande is. Rookmaker zegt dat Otten als penningmeester fouten heeft gemaakt, maar zij heeft naar eigen zeggen geen fraude kunnen constateren. Volgens haar is de FVD-stemmer de grote verliezer van de huidige situatie. ‘Kiezers hebben hun hoop op ons gevestigd, dit is niet waar ze om gevraagd hebben.’

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Gezien de verwijten die de afgelopen week zijn gemaakt, lijkt de kans op verzoening klein. Zo doet Otten aangifte van smaad tegen Baudet, Rob Rooken en Paul Frentrop, en betichtte hij Baudet van subsidiefraude. In april trok Otten in een interview met NRC al van leer tegen de koers van de partijleider. In tegenstelling tot Otten is Baudet de laatste weken weinig in de media te vinden. Wel deelde hij maandag op Twitter een tijdlijn met ‘relevante feiten’ die ten grondslag liggen aan de beëindiging van Ottens partijlidmaatschap.

Wat vindt u? Heeft de poging van Rookmaker om Baudet en Otten met elkaar te verzoenen kans van slagen? Of is het beter als Otten zijn eigen weg gaat en een nieuwe partij begint? Praat mee! Onze Stelling van de Dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.