Stelling van de dag

‘EU moet met eigen boten migranten terugbrengen naar Libië’

08 juli 2019Leestijd: 3 minuten

De discussie is weer opgelaaid over schepen die migranten vanuit Noord-Afrika naar Europa brengen. Nadat de Italiaanse regering in conflict kwam met de kapitein van de Sea-Watch 3, raakten afgelopen weekeinde de schepen Alex en Alan Kurdi in opspraak.

Het eerstgenoemde schip, van de Italiaanse organisatie Mediterranea Saving Humans, had 46 migranten opgepikt voor de kust van Libië en kwam zaterdag de haven van het Italiaanse eiland Lampedusa binnen. Italië heeft de kapitein van het schip, Tommaso Stella, opgepakt op verdenking van medeplichtigheid aan mensensmokkel. De migranten zijn wel van boord, meldden Italiaanse media.

Salvini wil schepen niet verwelkomen, Alan Kurdi naar Malta

Lees ook dit commentaar van Jelte Wiersma terug: Salvini maakt terecht einde aan EU-veerdienst voor Afrikanen

Het schip Alan Kurdi – vernoemd naar het verdronken 3-jarige jongetje uit Syrië wiens lichaam in september 2015 aanspoelde op het strand van het Turkse Bodrum – pikte zaterdag 65 migranten op, eveneens bij Libië. Ook dat schip, van de Duitse organisatie Sea Eye, zette koers naar Lampedusa, maar de Italiaanse vicepremier Matteo Salvini maakte duidelijk dat het niet welkom was: Italië moet ‘niet langer de hotspot van Europa’ zijn, vindt hij. Daarop voer de Alan Kurdi naar Malta, dat de migranten zondagavond toestemming gaf om aan land te komen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De verwachting is dat de migranten worden verdeeld over diverse EU-landen, zoals dat ook al meermaals gebeurde bij opvarenden van de Sea-Watch 3. Maar de roep om een permanente oplossing voor het steeds terugkerende probleem klinkt steeds luider. In Nederland pleitte de VVD vorige week voor het strafbaar stellen van mensen en organisaties die migranten op zee oppikken. Bemanningsleden zouden maximaal vier jaar cel of een boete van 83.000 euro moeten krijgen, zei VVD-Kamerlid Jeroen van Wijngaarden tegen De Telegraaf. ‘Organisaties die mensen oppikken, zijn zelf nog niet direct mensensmokkelaars, maar zij zetten hier wel toe aan.’

VVD zwakt voorstel af na verzet D66 en CU, wel ‘juridische verkenning’

Kamerleden van coalitiepartners D66 en ChristenUnie stribbelden woensdag tijdens een debat hevig tegen: D66’er Maarten Groothuizen verweet de VVD dat het plan ‘hulpverleners criminaliseert’ en ‘moreel en juridisch onjuist’ is. Joël Voordewind (ChristenUnie) dreigde zelfs met het uiteenvallen van de coalitie. Daarna zei Van Wijngaarden dat hij slechts wil dat het kabinet laat onderzoeken wanneer er sprake is van mensensmokkel of van een legale reddingsactie. ‘Iemand in nood redden, wat zelfs wettelijk verplicht is, gaan we echt niet strafbaar stellen.’ Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Ankie Broekers-Knol (VVD) wil ook een ‘juridische verkenning’, maar ziet weinig in strafbaarstelling.

Wat is volgens u een haalbare oplossing om mensensmokkel tegen te gaan? Moet de EU eigen schepen naar de Libische kust sturen om de migranten op zee op te pikken en ze daar weer aan land zetten? Of moeten de ngo’s die ze naar Europa brengen, worden aangepakt? Praat mee! Onze Stelling van de Dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.