‘Geen mannen welkom: Minister moet TU Eindhoven tot orde roepen’

18 juni 2019Leestijd: 2 minuten
Technische Universiteit Eindhoven. foto:ANP

De Technische Universiteit Eindhoven neemt de komende anderhalf jaar alleen vrouwen aan bij vacatures voor vast wetenschappelijk personeel. Dat heeft het college van bestuur per brief laten weten aan medewerkers en studenten.

‘We hechten bijzonder veel waarde aan gelijke waardering en kansen voor vrouwen en mannen,’ zegt rector Frank Baaijens in een bericht op de website van de TU Eindhoven. Omdat volgens hem ‘al langer bekend [is] dat een divers personeelsbestand beter functioneert’, wil de universiteit het percentage vrouwen onder het wetenschappelijk personeel verhogen. Volgens Baaijens kampt de TU met een ‘impliciete gender bias‘. Daarom kunnen vanaf 1 juli een half jaar lang alleen vrouwen solliciteren.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Het nieuwe beleid is onderdeel van het zogenoemde Irène Curie Fellowship-programma, dat moet helpen de komende vijf jaar 150  vacatures voor vaste contracten te vullen. De vrouwen krijgen een mentor en 100.000 euro om onderzoek te doen. Als het binnen een half jaar niet lukt om een goede vrouwelijke kandidaat te vinden, kunnen ook mannen solliciteren. Wel geldt dan alsnog dat de sollicitatiecommissie minimaal ‘één vrouwelijke en één mannelijke kandidaat moet voordragen’, laat de universiteit weten.

TU: toegestaan te werven onder ondervertegenwoordigde groepen

De TU Eindhoven wil dat minimaal de helft van al haar universitair docenten vrouw is. Het minimumpercentage vrouwen onder universitair hoofddocenten en hoogleraren is 35 procent. ‘De maatregel is getoetst tegen Europese wetgeving,’ schrijft de TU. ‘Die staat het toe om gericht personeel te werven onder ondervertegenwoordigde groepen.’

Wat vindt u van de maatregel? Is het goed dat de TU Eindhoven alleen vrouwen gaat toelaten om de ‘genderbalans’ te corrigeren? Of is het discriminatie om mannen uit te sluiten? Praat mee! Onze Stelling van de Dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.