Reacties op de stelling

‘Vrouwenbesnijdenis: Laat ouders stevig voor de gevolgen opdraaien’

26 juni 2019Leestijd: 4 minuten

Bijna 41.000 vrouwen in Nederland zijn genitaal verminkt. In december stemden regeringspartijen nog tegen een motie om hersteloperaties na vrouwenbesnijdenis uit het basispakket te vergoeden. Moeten die hersteloperaties worden vergoed, vroegen we u. Lees hierbij een selectie van de reacties op de stelling.

In de rubriek Reacties op de stelling lichten we een aantal reacties uit. Alleen reacties die onder eigen naam zijn achtergelaten, komen hiervoor in aanmerking.

Bekijk alle reacties op de Stelling van de Dag

 

Joep Heemskerk

Het is verschrikkelijk dat dit nog steeds gebeurd in deze wereld. Desondanks denk ik niet dat het aan Nederland is om hiervoor volledig voor de kosten op te draaien, maar juist te helpen door het land van herkomst aan te pakken (door rechtstreekse betaling of indien ze weigeren te betalen economische sancties op te leggen door bijv. te korten op ontwikkelingshulp) en/of de ouders (boetes / uitkering korten tot de volledige operatie is betaald). Al helemaal als het hier om kinderen gaat die zelf er nog niets tegenin kunnen brengen. Voor de volwassen vrouwen zou ik zeggen: vermijd je tweede land indien er kans bestaat dat je verminkt gaat worden! Dan moet je juist niet terug willen. Indien je wel terug gaat, dan is het eigen schuld en kan je op de spreekwoordelijke blaren zitten.

 

Henk Albarda

Onder geen voorwaarde mag herstel  van vrouwen-besnijdenis ooit door de premie- of belasting betaler  betaald worden.

Ik volg de lijn van Katyana Kayvashan,  zelf gevlucht uit ayatollah Iran (In Perzie was ze gebleven) waar ze (eigenlijk haar groep) alle elementen van dit verhaal heeft moeten ondergaan.  Haar artikelen staan op OpinieZ.

Zij stelt als ervaringsdeskundige dat om te beginnen de hoofddoek WEL een islamitische dwangbuis is. Vervolgens dient vrouwen besnijdenis (letterlijk een misdadige verachtelijke verminking)  tot onderwerping aan de man, en is in Nederland een misdrijf.

Feitelijk is het verbijsterend dat een vrouw waarbij dat wordt uitgevoerd, niet met complete gezin uitgezet wordt naar het land waar haar familie vandaan komt.

 

Peter Laman

Ja, mits de daders (ouders, uitvoerders) effectief worden bestraft. De vergoeding moet vervolgens op de schuldigen worden verhaald. En, men moet eindelijk eens de moed hebben om de achterliggende ideologie/religie aan te pakken.

 

Norbert Tijhuis

Pak dit on-Nederlandse probleem bij de wortel aan: schop dit achterlijke volk het land uit terug naar de landen van herkomst. Het is toch niet te geloven: onze, al bijna niet meer op te brengen gezondheidszorg belasten met dit soort, zeker niet goedkope operaties. Stoppen deze waanzin!

 

Ron Coolen

Volgens de wet kunnen ouders vervolgd worden voor het besnijden van hun dochter. Maar dat geldt niet als ze dit in hun thuislanden doen. En daar wringt de schoen. Je sleurt je dochter mee naar je thuisland en verminkt haar. Met dat ik dit tikt denk ik wat een onwaarschijnlijk achterlijk gebruik en dat in 2019 wat een zegening de islam. Beter zou zijn om bij terugkomst dit te controleren en als zodanig alsnog de ouders aanhouden en aansprakelijk stellen voor de kosten. En nog beter is om dit vooraf aan te geven. En nog veel beter is om de islam in te dammen. Vrouwen onderdrukken past niet in 2019 vind je niet Sylvana of is dat een vrije keus !

 

Frederik Geubel

Vrouwenbesnijdenis komt in mijn vocabulaire niet voor. Logisch dat barbaren die in de woestijn horen, deze traditie in ere houden. Moet ik me daar druk om maken? Zijn de meisjes die het overkomt zielig? Dat is de vraag. Het is hun cultuur en ik heb begrepen dat alle culturen gelijkwaardig zijn volgens de ‘deskundigen’. Maar och, nu is er een probleem? Het is hypocriet.

 

Cindy Pereira

Het is wel gemakkelijk om Nederland voor de herstelkosten te laten opdraaien. Zij zijn toch zelf door hun ouders naar hun thuisland meegenomen om besneden te worden? De ouders moeten ervoor opdraaien. Nederland heeft geen super brede schouders om alle ellende, door zichzelf veroorzaakt, te betalen. Dat Shirin Musa vindt dat het onze plicht is, is teveel van het goede. Dus, nee niet vergoeden.

 

Maria van Bommel

Nee, het is verboden in ons land. Dus aan de wet houden en ernaar handelen. Toen ik nog inburgering gaf heb ik besneden vrouwen gesproken, de meesten staan er ook nog achter, dit is inherent aan het niveau.

 

Mart Schoufs

Die jonge meisjes kunnen er niets aan doen. Bij bewezen effectiviteit mag dat voor mij van staatswege hersteld en vergoed worden.

Los daarvan is vrouwenbesnijdenis in onze maatschappij een misdrijf, een lichamelijke verminking die bestraft moet worden. Wat doen we normaal gesproken met ouders die hun kinderen verminken of mishandelen?

Dit is een grens die we niet over mogen gaan. En overtreding is te allen tijde een verantwoordelijkheid van de ouders. Ook als de kinderen op bezoek zijn bij familie in het land van herkomst.

Laat daarom de ouders in ieder geval stevig voor de gevolgen opdraaien. De kosten op hun verhalen met een forse boete, ontzetting uit de ouderlijke macht, indien mogelijk intrekking van het Nederlandse paspoort. Voorlichting geven als ze Nederland binnenkomen, een verklaring daartoe laten ondertekenen zodat duidelijk is wat hun overkomt bij overtreding.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.