Stelling van de dag

‘Hersteloperatie na vrouwenbesnijdenis moet worden vergoed’

25 juni 2019

Meer meisjes dan gedacht in Nederland lopen risico te worden besneden, de komende twintig jaar in totaal 4.190 meisjes. Ook het aantal volwassen vrouwen die genitaal zijn verminkt, is hoger. Bijna 41.000 vrouwen in Nederland zijn besneden.

Dat blijkt uit onderzoek naar vrouwelijke genitale verminking (VGV) door kenniscentrum Pharos en het Erasmus Medisch Centrum, in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. Van de besneden vrouwen komt ongeveer 82 procent uit Somalië, Egypte, Ethiopië, Eritrea, Sudan en Irak.

Lees verder onder de tweet

‘Reële’ kans op vrouwenbesnijdenis bij bezoek aan land van herkomst

In Nederland zijn alle vormen van vrouwelijke genitale verminking verboden. Vrouwen lopen een reële kans om te worden besneden als ze het land van herkomst bezoeken, blijkt uit het onderzoek. Daarna keren ze meestal weer terug naar Nederland. Volgens minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) is vrouwenbesnijdenis ‘mensonterend en maakt een ernstige inbreuk op de lichamelijke integriteit en rechten van de vrouw’. Volgens de minister geldt in Nederland een ‘zero-tolerancebeleid’.

In december stemde de Tweede Kamer over het vergoeden van hersteloperaties bij vrouwenbesnijdenis, die behalve lichamelijke en seksuele problemen ook vaak psychische klachten veroorzaakt. Een motie van PvdA-Kamerlid Lilianne Ploumen om de hersteloperatie uit het basispakket te vergoeden, haalde geen meerderheid: de gehele oppositie stemde weliswaar vóór, maar alle regeringspartijen stemden tegen.

D66: Hersteloperaties niet ‘klinisch bewezen effectief’

Volgens tegenstanders – zoals D66, dat eerder nog hartstochtelijk ijverde voor het vergoeden van de hersteloperaties – zijn er op dit moment nog geen operaties die ‘klinisch bewezen effectief’ zijn. Shirin Musa, oprichter van de vrouwenorganisatie Femmes for Freedom, vindt dat geen geldig argument: ‘Als iemands neus met geweld is afgesneden of dichtgenaaid, kan die persoon een hersteloperatie ondergaan,’ schrijft ze op Twitter. ‘Dan zegt de politiek niet: “De medische beroepsgroep moet eerst onderzoeken of je alle functies van je neus terugkrijgt.” Die persoon wordt gewoon een neus gegund.’

Wat vindt u? Zouden vrouwen die genitaal zijn verminkt een hersteloperatie vergoed moeten krijgen? Of zijn er betere manieren om besneden vrouwen te helpen? Praat mee! Onze Stelling van de Dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.