Reacties op de stelling

‘Een schoffering van Rusland die zijn weerga niet kent’

05 juni 2019

Rusland is niet uitgenodigd voor de herdenking van de Slag om de Schelde, die de herdenkingen rond 75 jaar bevrijding na de Tweede Wereldoorlog inluidt. Het land was niet betrokken bij de bevrijding van Nederland, aldus Commissaris van de Koning Han Polman (D66). Moet Poetin alsnog worden uitgenodigd, vroegen we u. Hierbij een selectie van de reacties op de Stelling van de Dag.

In de rubriek Reacties op de stelling lichten we een aantal reacties uit. Alleen reacties die onder eigen naam zijn achtergelaten, komen hiervoor in aanmerking.

Bekijk alle reacties op de Stelling van de Dag

 

M Reumers

Natuurlijk zou Pres. Poetin moeten worden uitgenodigd.

 Rusland was een van de  geallieerden die ons bevrijd hebben van nazi-Duitsland.
“Ere wie ere toekomt”
Rusland niet uitnodigen is een schoffering van Rusland en de vele russische gesneuvelden

J. Mulder

Zonder Rusland had Duitsland waarschijnlijk geheel Europa in 1940 ingenomen. Ook Groot Brittanie zou uiteindelijk door de Duitsers veroverd zijn. Juist doordat Duitsland aan 2 fronten moest vechten, hebben zij teveel manschappen en materiaal verloren.

Daarnaast moeten wij niet vergeten dat Rusland verhoudingsgewijs veel meer doden heeft te betreuren dan wel ander land dan ook. Stalin heeft mensen opgeofferd om Rusland en Europa te redden.

Dus laten wij de Russen dankbaar zijn voor hun inzet tijdens deze oorlog.

 

Wim Kokxhoorn

Onverteerbaar dat Rusland hier buiten wordt gehouden. Hun bijdrage aan het winnen van de oorlog was gigantisch. Ongetwijfeld is dit weer van hogerhand gestuurd door onze regering, die -kost wat kost- Rusland als het kwaad wil neerzetten en in verband daarmee iedereen, die wat genuanceerder naar de Russen kijkt een “Poetinknuffelaar” noemt.

 

Ron Coolen

Rare jongen die Polman.  De Russen waren niet bij de bevrijding van Nederland . Beste mijnheer Polman de Fransen. Belgen en Noren ook niet . En even tussen ons heer Polman die Duitsers al helemaal niet dat waren de bezetters weet u wel .En voor u het vergeet waren de Duitsers verantwoordelijk voor het transporteren van ongeveer 125000 joden uit ons land De Russische krijgsgevangenen werden ronduit schandalig slecht behandeld . Door dat u Poetin niet heeft uitgenodigd en de Duitsers wel bent u voor mij de grootste schandvlek momenteel van Nederland . U schoffeert niet alleen Poetin.  Maar u maakt het hele Nederlandse volk belachelijk. Dus op uw knieën uw excuus aanbieden aan Vladimir en als nog uitnodigen. En daarna een excuus brief in elke krant gericht aan de bevolking van dit land .

Erik Nannen

De Duitsers waren er inderdaad bij betrokken maar niet als bevrijders…..

Een ongehoorde belediging aan het Russische volk, daar is 80% van de Wehrmacht vernietigd, het restant in het westen.
Bij Stalingrad en Kursk begon de victorie, waarvoor de Russen ongelooflijke menselijk offers hebben gebracht.
Zonder de overwinning aan het oostfront zou onze bevrijding onmogelijk zijn geweest.
D’66 staat kennelijk voor geschiedvervalsing zoals ook al bleek bij de aankondiging van de herziening van het Canon, waarbij de immigranten de geschiedenis moeten worden ingeschreven, om zich thuis te voelen of zoiets en de Nederlanders als imperialistische rovers neer te zetten i.p.v. handelaren en vrachtvervoerders als de VOC.
George Orwell in 1984: Who controls the past controls the future. Who controls the present controls the past.

Hans Kluin

Ik kan er wel mee leven. Laten we niet vergeten dat Rusland eerst samen met Duitsland Polen heeft aangevallen. Dat Stalin in de jaren dertig vele Joden, Oekrainers en andere minderheden heeft vermoord. Dat ze 4000 Poolse officieren hebben neergeschoten in gevangenschap. Dat ze bewust Warschau niet hebben gesteund in 44 nadat ze dat wel hadden toegezegd. Dat ze na 45 een bezettingsmacht was. Nee ik vind het niet erg dat ze niet zijn uitgenodigd.

Hans Kluin

Ik woon zelf al 18 jaar in Polen en heb aardig wat gelezen over de tweede wereldoorlog in dit gedeelte van Europa. Ben aardig op de hoogte wat de Russen voor, tijdens en na de tweede wereldoorlog hier hebben uitgevreten. Dan tel ik daar de huidige acties van Poetin en de zijnen bij op en denk dan dat het niet schaamteloos is ze niet uit te nodigen.
Re de Duitsers. Die zijn de oorlog begonnen en hebben vreselijke dingen gedaan, maar hebben zich vervolgens gerehabiliteerd. De Russen niet zoals hierboven reeds aangegeven. Uiteraard ieder zijn mening, maar denk dat veel Nederlanders niet weten wat de Russen tijdens en na de 2de wereldoorlog hier in het Oosten hebben uitgevreten en eigenlijk nog steeds doen.

Twan Hendriks

Het is natuurlijk een beetje dubbel. Het staat vast dat de Russen de grootste verliezen hebben geleden bij het verslaan van de Duitsers. Daarom hebben ze een belangrijke indirecte rol gehad in de bevrijding van West-Europa.
Maar er zijn twee zaken die wat mij betreft spelen met betrekking tot de Russische rol. Rusland/USSR heeft weliswaar de Duitsers mee verslagen ze hebben de gebieden die ze veroverden niet bevrijd. Deze landen gingen een nieuwe bezetting die bijna een halve eeuw duurde tegemoet.
Het tweede punt wat speelt is dat de Tweede Wereldoorlog mede is begonnen door de Russen. Het Von Ribbentrop verdrag tussen Stalin en de Duitsers is er de reden voor dat Polen kon worden aangevallen. De Duitsers vanuit het westen en de Russen vanuit het oosten. Zonder dit verdrag was WOII misschien wel nooit uitgebroken. De Russen staan dus aan de bakermat van deze oorlog en zijn schuldig aan deze oorlog.
Dat de Russen in ons kamp terecht kwamen kwam doordat ze door de Duitsers verraden werden. Was dat niet gebeurd dan hadden we kunnen verrekken.

F Geurts van Kessel

Rusland, een geallieerd land dat vanaf de oostkant ten koste van miljoenen eigen soldaten Duitsland mee heeft verslagen, niet uitnodigen en Duitsland, de toenmalige bezetter, wél uitnodigen. Kan het nog gekker? Dit is inderdaad een schoffering van Rusland die zijn weerga niet kent. Daar doet het feit dat alles ten oosten van Duitsland destijds feitelijk van de ene dictatuur in de andere viel niets aan af. Duitsland zou het passen in deze de uitnodiging bescheiden af te slaan. Verzoenen kun je nooit over de rug van anderen zonder dat dat als een boemerang terug komt.

Annette Schols

Natuurlijk horen de Russen uitgenodigd te worden, maar dat past inmiddels allang niet meer in het politieke correct zijn. Als de Duitsers niet op twee fronten hadden moeten vechten en daardoor heel veel kracht hadden verloren, hadden wij misschien nog onder het Duitse juk moeten leven. dus wij hebben alle reden om daar dankbaar voor te zijn. Ondertussen hangen er zeer donkere wolken boven Europa om opnieuw onder (ditmaal) het islamitische juk te eindigen. Dat komt mij eerlijk gezegd nog veel angstaanjagender voor.

Henk Albarda

ONeens met de stelling. Lees De Russische Geschiedenis van 1850 – 1945…….
Tot nu toe constateerde ik dat velen hier veel beter o.a. geschiedkundig onderzoek doen dan ik en ik regelmatig terecht wordt gecorrigeerd.
Nu lijkt niemand even door te denken. De russen zijn vanaf rond 1910 bolsjewieken en marxisten. De Russische leiders hebben tussen 1910 en 1948 meer Russische soldaten om zeep geholpen dan er gestorven zijn in de veldslagen, zelfs als je de hel van Stalingrad meetelt.  Russische krijgsgevangenen  werden bij terugkeer  door Rusland geëxecuteerd omdat ze als landverraders werden beoordeeld.
MIJN vader is maar net ontsnapt aan de russen uit een Duits arbeids-dwangkamp doordat hij net op tijd de horror verhalen hoorde van diegenen die in Russische handen vielen.
Okay, de russen hebben de Duitse troepen in het oosten zo bezig gehouden dat de geallieerden vanuit het westen konden doordrukken, maar de russen hebben de West – Oost verdeling doorgedrukt, als de dood dat er westerse invloeden in  ‘hun’  terrein zouden ontstaan.
De enige reden die ik zie om de russen WEL uit te nodigen is dat ik de islam, China en Iran (evt Saudi-Arabië)  als grotere bedreiging en Rusland een iets veiliger handelspartner is dan de andere genoemde landen.
Hoe graag krijg ik reacties op mijn reactie……..

Jan de Bruin

Zonder de inspanning van de Sovjet-Unie was Nederland een onderdeel van Nazi-Duitsland gebleven. Aan het oostfront is het Duitse leger echt gekraakt en de slag om Stalingrad was het keerpunt waarna de Wehrmacht voor het Russische Leger op de terugtocht was. Hierdoor was ook het Duitse leger in het westen te verzwakt om de geallieerden in Normandië af te slaan en de bevrijding van West-Europa een feit werd.

John de Graaff

Ik maak onderscheid tussen Rusland en de Sovjet Unie. In WOII waren het Russen, die systematisch uitgemoord zijn door de nazi’s. Rusland stond aan de zijde van de geallieerden. Daarna werd de communistische dictatuur dominant met als eerste dieptepunten het neerslaan van vrijheidslievende acties in Polen en Hongarije. Op dat moment werd duidelijk dat Russen en Oost Europese volken niets waren opgeschoten met de bevrijding. Eea breng ik in verband met de clique die in de Sovjet Unie aan de touwtjes trok en een bedreiging werd voor de wereldvrede. Intussen is Rusland het land waar de Russen wonen. Hun regering is verre van ideaal, maar dat kan men van meer landen zeggen. Gezien het bovenstaande horen ze zeker voor de herdenking te worden uitgenodigd.

Alice Tromm

Ik vind dit dubieus. “De Slag om de Schelde”. Nooit van gehoord dus gezocht op internet. Het waren de Canadezen en de Britten en Polen die daar vochten. Geen Russen en  geen Amerikanen. Wordt straks ook de slag bij Arnhem gevierd? En de slag om?? Als men de bevrijding van Europa gaat vieren in Berlijn dan zijn daar alleen maar mensen uit de ex- Sovjet Unie aanwezig en geen Britten noch Canadezen of Amerikanen. Het echte einde van de Tweede Wereld Oorlog was op 15 augustus 1945 toen Japan capituleerde. Maar die dag wordt door Europa genegeerd.
En waarom zou Poetin uitgenodigd worden voor een kleine slag in de Schelde? En ik denk dat Trump ook niet komt want de Amerikanen hebben daar niet gevochten. Nederland doet net alsof dit D-Day was waar 150.000 militairen de stranden van Normandië bestormde met 10.000 doden, de eerste dag.
Verder heeft de USSR Oost Europa bezet gehouden onder een communistisch regiem tot dat de Berlijnse Muur viel in 1989. Op die datum werd Oost Europa bevrijd, 44 jaar later. Wordt dit ook gevierd?

Wilt u ook meepraten over de Stelling van de dag? Neem dan een abonnement op Elsevier Weekblad. U kunt een reactie op de site plaatsen als u abonnee bent.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.