Stelling van de dag

‘Btw-verhoging op voedsel moet worden teruggedraaid’

17 juni 2019

Eten is zo goedkoop dat het milieu te zwaar wordt belast, voedsel wordt verspild en boeren te weinig verdienen. Consumenten en supermarkten moeten daarom de portemonnee trekken voor een metamorfose van de Nederlandse landbouw.

Dat zegt minister van Landbouw Carola Schouten (CU) maandag in een interview met het AD. Om de zogenoemde kringlooplandbouw te stimuleren, gaat haar ministerie een groot deel van zijn budget – honderden miljoenen euro’s – gebruiken. ‘Mijn nieuwe adagium is dat we voedsel produceren met een zo klein mogelijke belasting voor de leefomgeving. Dus met zo min mogelijk nadelen voor natuur, milieu en klimaat.’

Koe

Het werk van de boer verandert. Meer robots en kennis over genen, minder handwerk en groene vingers. De grote stallen passen dan wel niet in het oude beeld van een boerderij, ze zijn wel een verbetering

Schouten wijst erop dat in de jaren zeventig Nederlanders ongeveer 20 procent van het inkomen kwijt waren aan voedsel. ‘Dat is nu 10 tot 12 procent. Voedsel is ongelofelijk goedkoop geworden.’ Volgens de minister ligt de rekening daarvan bij de boer, wiens inkomen vaak erg laag is. Ook zijn de natuur en het milieu de dupe, omdat die zwaarder worden belast.

Prijzen eten harder gestegen dan ooit

De uitspraken van Schouten komen op een opvallend moment. Maandag maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend dat voedingsmiddelen in het afgelopen jaar juist 3,8 procent duurder zijn geworden. Dat is de grootste prijsstijging in een jaar, in tien jaar tijd.

Vooral voor vlees en vis moet fors meer worden betaald. De prijzen daarvan stegen het afgelopen jaar met 5 procent. Brood en granen schommelen sinds begin dit jaar rond het hoogste prijsniveau in tien jaar.

De gemiddelde prijsstijging van voedingsmiddelen is flink hoger dan die van alle goederen en diensten. Die steeg met slechts 2,4 procent.

Volgens het CBS is de prijsstijging toe te schrijven aan de verhoging van het btw-tarief. Afgelopen januari steeg de btw van 6 naar 9 procent.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Wat vindt u? Is eten te duur en moet de btw-verhoging worden teruggedraaid? Of heeft Schouten gelijk en moeten boeren meer verdienen? Praat mee! De Stelling van de dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.