‘Balkenendenorm voor publieke omroep is niet heilig’

02 mei 2019Leestijd: 3 minuten
DWDD-presentator Matthijs van Nieuwkerk. Foto: ANP.

Er is weer ophef ontstaan over het salaris van Matthijs van Nieuwkerk, presentator van televisieprogramma De Wereld Draait Door (DWDD). De directeur van omroep BNNVARA, Gert-Jan Hox, ergert zich aan de ‘eeuwige discussie’, omdat Van Nieuwkerk volgens hem ‘gewoon een keiharde werker en een fenomenale presentator’ is.

Hox zegt donderdag in het AD dat hij voorstander is van een uitzondering op de regel over wat presentatoren mogen verdienen, omdat hij bang is dat Van Nieuwkerk anders overstapt naar een commerciële omroep. De NPO wil af van de ‘veelverdieners’ bij de publieke omroep en laat dus alle presentatoren een nieuw contract ondertekenen waarbij ze niet méér mogen verdienen dan is vastgelegd in de Wet normering topinkomens – beter bekend als de balkenendenorm, die dit jaar 194.000 euro bedraagt. Eind volgend jaar moet de DWDD-presentator zo’n contract ondertekenen.

BNNVARA-directeur: Van Nieuwkerk haalt veel geld binnen voor schatkist

In maart was er ook al ophef over een ‘salarisconstructie’ voor de DWDD-presentator >> Lees de reacties op de stelling terug: ‘Is het erg als Van Nieuwkerk naar de commerciëlen gaat?’

‘Dat vind ik heel lastig te verteren,’ zegt Hox, sinds een half jaar mediadirecteur van BNNVARA. ‘Ik pleit ervoor dat de NPO dit heroverweegt.’ Volgens hem haalt Van Nieuwkerk via de reclames rondom zijn programma zo veel geld binnen ‘voor de schatkist’, dat hij zijn salaris na twee weken DWDD presenteren al heeft terugverdiend. ‘Zijn beloning is dus verre van marktconform.’

Een veelgehoord bezwaar luidt dat het salaris van Van Nieuwkerk (vorig jaar 363.000 euro) van belastinggeld wordt betaald. Het geld dat hij boven op de balkenendenorm verdient, wordt betaald uit de verenigingskas van de omroep, die 50.000 contributiebetalende leden heeft.

Lees het commentaar van Arendo Joustra: NPO heeft een drastische reset nodig

De NPO reageerde donderdagochtend op de oproep van Hox. ‘Wij doen (…) ons uiterste best om uitzonderlijke toppresentatoren zoals Matthijs te behouden. Uitgangspunt is uiteraard dat er zorgvuldig met publiek geld wordt omgegaan,’ aldus de NPO in een verklaring. ‘Toch zagen én zien wij gezien de maatschappelijke en politieke discussie geen ruimte om de uitzonderingsregel waarbij sommige presentatoren boven de norm mochten verdienen, in stand te houden.’ Wel wil de publieke omroep graag het gesprek aangaan ‘als de politiek die ruimte wel ziet’.

Nog elf presentatoren NPO verdienen boven de balkenendenorm

Woensdag maakte de NPO bekend dat afgelopen jaar elf presentatoren boven de balkenendenorm (destijds 189.000 euro per jaar) verdienden, zes minder dan het jaar daarvoor. Vanwege de privacywet maakt de publieke omroep niet bekend om wie het gaat, al zegt een woordvoerder wel dat het op drie ‘uitzonderlijke gevallen’ na gaat om medewerkers die ‘maar iets’ boven de norm verdienen.

Wat vindt u? Moet de politiek de balkenendenorm links laten liggen voor ‘toppresentatoren’ als Matthijs van Nieuwkerk? Of mag onder geen beding worden afgeweken van het salarisplafond voor publieke instellingen? Praat mee! Onze Stelling van de Dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reactie van de dag.