Stelling van de dag

‘Filmpje SP over Timmermans is geslaagde satire’

09 mei 2019Leestijd: 2 minuten

Een campagnefilmpje van de SP voor de Europese verkiezingen doet veel stof opwaaien. In de video wordt de spot gedreven met Hans Brusselmans, een duidelijke persiflage van vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans (PvdA).

Hans Brusselmans wordt in het filmpje neergezet als een machtswellusteling die ‘één Europese superstaat en één groot en machtig Brussel dat heerst over heel Europa’ wil. In zijn riante villa heeft hij geschilderde portretten hangen van de Europese Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en van de Belgische europarlementariër en ‘bondgenoot’ Guy Verhofstadt. Ook gooit Brusselmans een dossier met Nederlandse referendumuitslagen in het haardvuur en laat hij blauwe speelgoedtanks door de woning rondrijden; een illustratie van Timmermans‘ verlangen naar een Europees leger.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

SP-partijvoorzitter Meyer: Timmermans moet tegen satire kunnen

‘Er is maar één route: meer, groter en alles naar Brussel,’ zegt de voice-over in het filmpje, waarna de corpulente Brusselmans zich op weinig elegante wijze tegoed doet aan een oranje slagroomcake met Nederlandse vlag: ‘Hans doet het niet voor de kruimels. Hans wil Nederland opslokken.’ De video eindigt met een oproep om op de SP te stemmen, zodat de Europese elite wordt gestopt. ‘Laat ze Nederland niet opslokken! Laat Brussel niet de baas zijn!’ SP-partijvoorzitter Ron Meyer reageerde woensdagavond in televisieprogramma Pauw dat hij vindt dat Timmermans ‘tegen satire moet kunnen’ als hij Commissievoorzitter wil worden.

Op sociale media wordt massaal gereageerd op de video, ook door landelijke politici. PvdA-fractievoorzitter Lodewijk Asscher zegt tegen SP-leider Lilian Marijnissen dat zijn partij een ‘positieve campagne voor een sociaal, eerlijk en duurzaam Europa’ voert en roept op tot eensgezindheid op links in plaats verdeeldheid, wat volgens hem ‘feest voor rechts’ is. Ook Tweede Kamerlid Dilan Yesilgöz (VVD) is niet onder de indruk: ‘Blijkbaar is dit humor voor de SP. Ik zie het niet, eerlijk gezegd,’ zei ze donderdag in Goedemorgen Nederland. ‘Ik vind het heel hard op de persoon, en ik had liever gezien waar de SP wel voor staat.’

Wat vindt u? Is dit een satirisch campagnefilmpje dat de vinger op de zere plek legt als het gaat om EU-kopstukken als Frans Timmermans? Of gaat de persiflage te ver en is het onfatsoenlijk om zo op de man te spelen? Praat mee! Onze Stelling van de Dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reactie van de dag.

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.