Stelling van de dag

‘Schaf onverdoofde slacht niet af: godsdienstvrijheid is belangrijker’

16 mei 2019Leestijd: 2 minuten

De rituele slacht van dieren verbieden is ‘een te vergaande aantasting van de vrijheid van godsdienst’, aldus een uitspraak van de Raad van State donderdag. De hoogste bestuursrechter adviseert daarom de onverdoofde slacht niet aan banden te leggen.

Het advies komt op de dag dat de Partij voor de Dieren een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer stuurt om een einde te maken aan onverdoofd slachten. ‘Het staat buiten kijf dat onverdoofd slachten groot dierenleed oplevert,’ zegt fractievoorzitter Marianne Thieme. ‘Binnen de maatschappij leeft een breed gedragen en groeiende verontwaardiging over dit extra leed.’

ChristenUnie: voor sommige joden en moslims ‘to be or no to be’

Lees ook dit commentaar van Gerry van der List: Spaghettimonster roept vragen op over privileges gelovigen

De Raad van State onderschrijft ‘het belang van bescherming van dierenwelzijn’, maar is van mening dat godsdienstvrijheid een groter goed is. Daar zijn onder meer CDA en ChristenUnie het mee eens. ‘Voor sommige Nederlandse Joden en moslims is de vrijheid voor hun rituele slacht een kwestie van “to be or not to be“,’ schrijft de fractievoorzitter van de ChristenUnie Gert-Jan Segers, die tegen een verbod is, op Twitter. Hij vreest dat de koosjere en de halalslacht daardoor onmogelijk worden.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

In 2012 deed de Partij voor de Dieren ook een poging om ritueel te slachten te verbieden, maar die strandde in de Eerste Kamer. Daar vond destijds ook een meerderheid dat een verbod de godsdienstvrijheid te veel zou beperken. Dat weerhoudt de partij er niet van om het voorstel opnieuw in stemming te brengen in de Tweede Kamer, waar de kans op een meerderheid voor het voorstel aanzienlijk lijkt. ‘De vrijheid van godsdienst houdt op waar het lijden van anderen – mens en dier – begint,’ zegt Thieme. Volgens haar gaan er onder moslims steeds meer stemmen op om dieren toch te verdoven voor de slacht.

Wat vindt u? Bent u het eens met de Raad van State dat een verbod op ritueel slachten de godsdienstvrijheid van moslims en joden te zeer aantast? Of heeft Marianne Thieme gelijk en is het voorkomen van dierenleed belangrijker? Praat mee! Onze Stelling van de Dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reactie van de dag.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.