Stelling van de dag

‘Nederland moet migranten uit kampen Libië opvangen’

31 mei 2019Leestijd: 2 minuten

Vijf partijen in de Tweede Kamer willen dat Nederland snel migranten uit Libië gaat opvangen. Dit omdat het geweld de laatste weken hevig oplaait tijdens de machtsstrijd in het Noord-Afrikaanse land.

Oppositiepartijen GroenLinks, PvdA, SP en coalitiepartij ChristenUnie doen het voorstel vrijdag in schriftelijke Kamervragen aan minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus (CDA). Ook coalitiepartij D66 is voorstander van het ophalen van migranten, samen met andere lidstaten van de Europese Unie (EU).

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

‘Er zitten duizenden mensen in kampen waar sprake is van hele slechte behandeling,’ zegt GroenLinks-Kamerlid Bram van Ojik tegen RTL Nieuws. ‘Soms is er sprake van marteling en seksueel geweld. Nu is de oorlog in Libië losgebarsten.’ Volgens hem zijn de migranten in levensgevaar in de detentiecentra in Libië, waar de situatie volgens een rapport van de Verenigde Naties (VN) ‘onmenselijk’ is. Voor de VVD is het ophalen van Afrikaanse migranten geen optie. Tweede Kamerlid Bente Becker schrijft op Twitter dat het beter is om ‘te blijven investeren in betere omstandigheden in Libië en (evacuatie naar) opvang in regio of thuisland. Daar ligt de toekomst; niet in mensen massaal naar Europa halen!’

Italië nam gisteren nog 149 migranten uit Libië op

Lees meer over de situatie in Tripoli: De oorlog in Libië is nog lang niet voorbij

Donderdag nam Italië, dat onder aanvoering van vicepremier Matteo Salvini juist fel ageert tegen illegale immigratie, vangt 149 migranten uit Libische kampen op, die afkomstig zijn uit Eritrea, Somalië, Sudan en Ehtiopië. ‘Vanwege de gewelddadige gevechten en de verslechterende veiligheidsomstandigheden in Tripoli zijn 149 vluchtelingen en kwetsbare asielzoekers geëvacueerd en overgebracht naar Rome,’ aldus een verklaring van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. In totaal zijn dit jaar al bijna 1.000 mensen geëvacueerd uit Libische kampen.

Wat vindt u? Moet Nederland het voorbeeld volgen van Italië en, zoals de linkse partijen willen, migranten ophalen uit de ‘onmenselijke’ kampen in Libië? Of is het beter om die elders in de regio op te vangen? Praat mee! Onze Stelling van de Dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.