Stelling van de dag

‘Harbers moet opstappen na verhullen asielcriminaliteit’

17 mei 2019Leestijd: 2 minuten

Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Mark Harbers (VVD) wacht een loodzwaar debat in de Tweede Kamer nadat donderdag duidelijk is geworden dat zijn ministerie bewust zware asielcriminaliteit heeft achtergehouden voor de Tweede Kamer.

Ernstige misdrijven door asielzoekers als moord, doodslag en het bezit en vervaardigen van kinderporno zijn in een rapportage weggemoffeld onder de noemer ‘overige’. Daardoor leek het wangedrag beperkt tot winkeldiefstal en vernieling. De Tweede Kamer is woedend op Harbers, helemaal omdat het ministerie al weken op de hoogte bleek van de ernst van de misdrijven.

‘Er is maar één iemand op aan te spreken en dat ben ik. De cijfers hadden in het overzicht moeten staan en daar baal ik enorm van,’ zei Harbers. Dit had volgens hem ‘nooit mogen gebeuren’.

‘Onacceptabel als deze informatie in de cijfers wordt verstopt,’ reageerde Tweede Kamerlid Joël Voordewind (ChristenUnie). CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg wijst op een eerder onderzoek van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum over hetzelfde onderwerp. ‘Ook daarin werd een rooskleurig beeld gepresenteerd van overlast en delicten, door van alles niet mee te nemen.’

De PVV is woest. ‘Als dit klopt, moet de staatssecretaris aftreden,’ zei PVV-leider Geert Wilders donderdag tegen De Telegraaf. FVD-leider Thierry Baudet zegt ‘dit soort gekkigheid niet te pikken’. SP-Kamerlid Jasper van Dijk vindt het ‘opmerkelijk’. ‘Wij moeten toch ook weten waarover we debatteren.’ Een brevet van onvermogen van Harbers, noemt PvdA-Kamerlid Attje Kuiken het.

Rutte gelooft niet dat er sprake was van opzet

Premier Mark Rutte (VVD) gelooft niet dat iemand op het ministerie bewust ernstige asieldelicten heeft willen verdoezelen. ‘Ik heb geen aanwijzing dat iemand iets heeft willen toedekken, er is een fout gemaakt,’ zei Rutte tijdens zijn wekelijkse persmoment. ‘Leugenaar,’ twitterde Wilders in een reactie.

De Kamermeerderheid wil eerst uitleg van Harbers per brief, daarna volgt een debat. Dat wordt mogelijk over de verkiezingen voor het Europees Parlement op 23 mei heen getild.

Wat vindt u? Moet Harbers zijn conclusies trekken en opstappen? Of is het nog veel te vroeg om dat te concluderen? Praat mee! De Stelling van de dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.