Stelling van de dag

‘Debat Rutte en Baudet is schijngevecht van alfamannen’

20 mei 2019Leestijd: 2 minuten

Het debat tussen premier Mark Rutte (VVD) en Forum-leider Thierry Baudet woensdag bij Pauw heeft weinig nut, omdat zij allebei niet verkiesbaar zijn. Dat vindt EU-lijsttrekker Esther de Lange (CDA).

De Lange deed haar uitspraken maandag in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Zij spreekt van twee ‘alfamannen’ die op woensdag ‘met nog een alfaman-presentator’ in debat gaan.

Lees ook het commentaar van Eric Vrijsen: Kiezer trapt niet in kooigevecht Rutte en Baudet

Ze vindt het ‘erg jammer’ dat het debat zoveel aandacht krijgt. ‘Met een beetje eindsprint kan ook het CDA nog de grootste partij worden. Om nou twee partijen eruit te pikken met twee mannen die zeker niet in dat Europees Parlement gaan zitten, lijkt me niet echt handig.’

GroenLinks-leider Jesse Klaver noemde het debat zondag ‘een schijngevecht’. Het economisch gedachtegoed van de twee partijen ligt volgens Klaver dicht bij elkaar. ‘Forum voor Democratie dient net als de VVD het belang van het grote geld.’

Ook bestaat veel onvrede over het feit dat twee partijen zo kort voor de verkiezingen met NPO-geld een groot podium krijgen, terwijl de rest moet toezien hoe de twee er met alle aandacht vandoor gaan.

Er is woensdagavond ook een slotdebat met Europese lijsttrekkers die wél op de kieslijst staan.

Wat vindt u? Is het een schijnvertoning, omdat Baudet en Rutte niet in het Europees Parlement komen? Of is het debat wel degelijk relevant, omdat het hier gaat over de twee grootste partijen van Nederland? Praat mee! De Stelling van de dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.