Stelling van de dag

‘Begrotingstekort te hoog? Dan geen Europese subsidies meer’

07 mei 2019

Geen Europese subsidies meer voor EU-landen die zich niet houden aan economische afspraken. Dat is waarvoor CDA-minister van Financiën Wopke Hoekstra pleit.

Hoekstra hield dinsdagochtend een toespraak aan de Humboldt-Universität in Berlijn. Hij schetste daarin hoe hij de toekomst van de Europese Unie voor zich ziet. Hij wil strengere regels om de Europese ‘way of life‘ te kunnen beschermen.

Redacteur Carla Joosten volgde Wopke Hoekstra vorig jaar twee maanden. Lees de reportage: Wopke Hoekstra – energieke rentmeester

De ideeën van Hoekstra gaan verder dan die van het kabinet maar passen binnen de roep binnen het CDA om een meer pro-Europese koers.

Geen subsidies meer

Hoekstra wil dat landen die slecht met Europees geld omgaan en die het Stabiliteits- en Groeipact  niet respecteren geen subsidies van Europa meer kunnen krijgen. ‘Wie niet hervormt, wie Europees geld onverstandig besteedt, wie de begrotingsregels aan zijn laars lapt, kan geen aanspraak meer maken op Europees geld.’

Wat vindt u van de koers die Hoekstra kiest? Is het een goed idee om de subsidiekraan dicht te draaien als landen hun begrotingstekorten te hoog laten oplopen? Praat mee over de Stelling van de dag.

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reactie van de dag.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.