Reacties op de stelling

‘Alles wordt gekaapt door wat heet “de vluchteling”‘

01 mei 2019Leestijd: 3 minuten

De sponsorloop Nacht van de Vluchteling start op 15 juni niet bij Kamp Westerbork. Dat heeft de organisatie besloten na intimidatie en bedreigingen. Is dat buigen voor terreur? Of had de organisatie eerder moeten luisteren naar critici die vinden dat deze locatie ongepast is? Dit vindt u.

In de rubriek Lezersreacties lichten we een aantal reacties uit. Alleen reacties die onder eigen naam zijn achtergelaten, komen hiervoor in aanmerking.

Bekijk alle reacties op de Stelling van de Dag

J. van Deventer:

Ze hadden gewoon hun zin moeten doorzetten. Ook ik vind het nogal smakeloos om de hedendaagse nepvluchteling te associëren met Westerbork, maar die organisatie heeft het volste recht om zelf iets te beslissen. Buigen voor dreigementen zou je nooit moeten doen.

Geert Nielander:

De Stichting Vluchteling heeft geprobeerd de hedendaagse vluchtelingen uit het Midden-Oosten te koppelen aan de verschrikkingen die de joden zijn aangedaan in WOII. Dat is absurd. De vluchtelingen van nu worden niet in veewagons naar gaskamers getransporteerd zoals de joden destijds. Directeur Mulder van Herinneringscentrum Westerbork had zich niet voor het karretje van die Stichting Vluchteling moeten laten spannen.

Maria van Bommel:

Westerbork heeft niets maar ook helemaal niets met de migranten uit het Midden-Oosten te maken. De oorlogen zijn daar voorbij, ga dus tochten lopen in je eigen land en gelijk meehelpen aan de wederopbouw. Hebben mijn ouders en grootouders ook gedaan na de Tweede Wereldoorlog.

De Joden worden op deze manier ook zeer tekort gedaan, waarom toch altijd die haat naar de Joden?

Gerard Oldenbeuving:

Nooit zwichten voor terreur! (Alhoewel ik wel mee ga met de argumenten om het niet van kamp Westerbork te laten starten.)
Wat een farce! Nacht van de vluchteling, het mocht wat. Alles wordt gekaapt door wat heet ‘de vluchteling’. Het doen en denken van de linkse mensheid is doordrenkt met deze litanie. Sterker nog, onze hele maatschappij is gekaapt door dit fenomeen. Zoals het diversiteits- of inclusiviteitsdenken, straatnamen die veranderd moeten worden, kortom onze hele vaderlandse geschiedenis dient te worden herschreven. Louter en alleen omdat ‘de vluchteling’ in de Westerse wereld zijn intrede heeft gedaan. Alleen de Joodse medemens heeft weer het nakijken. Westerbork, het symbool van de Nederlandse Holocaust, doorvoerkkamp van honderdduizend Joden heeft dan ook het exclusiviteitsrecht voor het herdenken.Nacht van de vluchteling kan wat mij betreft ook gehouden worden op het circuit van Zandvoort!

T. Rodenburg:

Wees eens eerlijk; wie weet nog dat het kamp eertijds (1939) om Joodse vluchtelingen op te vangen vanuit Duitsland? Als daarover meer bekend was geweest had men de gedachte daarachter misschien ook beter begrepen. Nu is de herinnering aan kamp Westerbork er alleen als opvang en doorvoer kamp naar Duitsland van o.a. Nederlandse Joden en dan heeft het niets te maken met de huidige vluchtelingen crisis vanuit het  M.O. en Afrika en elders in de wereld. Dus schiet kennis van onze geschiedenis tekort bij de mensen met een kort lontje!

Jaap Kerner:

Kamp Westerbork moet alleen voor Joodse activiteiten worden gebruikt.  Mijn vader heeft daar 5 jaar weten te overleven.  Net zo goed als 4 en 5 mei.

Han Willemse:

Nieuwe leiding nodig voor dit herdenkingsmuseum! Mismanagement eerste klas.
Wilt u ook meepraten over de Stelling van de dag? Neem dan een abonnement op Elsevier Weekblad. U kunt een reactie op de site plaatsen als u abonnee bent.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.