Stelling van de dag

‘Henk Otten is slachtoffer van karaktermoord…’

26 april 2019

Henk Otten treedt terug als partijbestuurder van Forum voor Democratie (FVD). Dat twitterde hij donderdagavond. Otten doet dat naar eigen zeggen ‘in het partijbelang’.

Zijn positie leek eerder op de dag onhoudbaar te zijn geworden, toen via NRC uitlekte dat hij begin deze maand 30.000 euro van de partij naar zijn eigen bedrijf had overgemaakt. Thierry Baudet en collega bestuurder Rob Rooken proberen hem daarom al weken uit het partijbestuur te zetten. Dit zou ook de reden zijn dat Otten geen penningmeester meer is.

Otten zei in een reactie dat het ‘een vergoeding was voor bovenmatige uren’ die hij heeft verricht voor onder meer de fondsenwerving voor FVD, ledenwerving en planning van de campagnes. Hij betaalde het meteen terug omdat hij er ‘geen discussie’ over wilde, maar vindt nog steeds dat hij er recht op heeft.

Het is het hoogtepunt in een reeks opvallende gebeurtenissen binnen de partij. Die begonnen dit weekend met een snoeihard interview van Otten in het NRC. Daarin zei hij dat Baudet het verkiezingssucces niet genoeg zou delen met andere partijleden en de leider de partij ‘teveel naar rechts trekt’.

Dinsdag legde Otten zijn functie als penningmeester neer en woensdag maakte Baudet via twitter bekend dat het bestuur hem had gevraagd zijn functie als medewerker van de Tweede Kamerfractie neer te leggen. Donderdag volgden de gebeurtenissen elkaar snel op en besloot Otten zich terug te trekken uit de partij.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Otten gold tot tot voor kort als vertrouweling van Baudet en had grote invloed in de partij. Samen met de FVD-leider richtte hij de partij in 2015 op.

Wat vindt u? Heeft Otten gelijk en is hij het slachtoffer van karaktermoord? Of heeft hij dit volledig aan zichzelf te danken? Praat mee! De Stelling van de dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.