‘Waarom helpen die vrijwilligers niet in Nederland een handje mee?’

10 april 2019Leestijd: 2 minuten
Weeshuis in Oeganda. Foto: EPA.

Het kabinet gaat onderzoeken of er wetgeving kan en moet komen om ‘weeshuistoerisme’ aan te pakken: westerse vrijwilligers die gaan werken in weeshuizen in arme gebieden. Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Sigrid Kaag (D66) zegt dat ze voor de zomer een besluit neemt.

Wij vroegen u om uw mening hierover. Heeft verbieden zin?

In de rubriek Lezersreacties lichten we een aantal reacties uit. Alleen reacties die onder eigen naam zijn achtergelaten, komen hiervoor in aanmerking.

Bekijk alle reacties op de Stelling van de Dag

 

Tidak Kelihatan

Waarom reizen mensen duizenden kilometers en geven ook nog duizenden euro’s uit om ergens anders vrijwilligerswerk te gaan doen? Er zijn in Nederland mensen die nooit of bijna nooit bezoek krijgen of buiten komen. Waarom zijn ze daar niet? Ik doe zelf vrijwilligerswerk in een verpleeghuis, bij een vrij jong iemand. Ik geloof niet dat zij buiten zou komen als ik het niet deed, terwijl ze nota bene familie in de zelfde stad heeft. Waarom kom ik die weldoeners niet tegen? Ze zitten te springen om vrijwilligers!

Frtts Assenaar

Ik geef toe dat er in Nederland zelf nog heel wat ruimte is voor inzet van vrijwilligers, maar een verbod vanuit Nederland zou betekenen dat mijn overheid bepaalt waar ik vrijwilligerswerk mag gaan doen. Lijkt mij een ongewenste situatie.

W Seffelaar

U mag uiteraard waar ook ter wereld vrijwilligerswerk doen als u echt zo naïef bent iets ter plekke te kunnen veranderen maar mensen zoals u hebben de nare gewoonte daarna Nederlands belastinggeld te gaan claimen voor de financiering van uw hobby.

Geert Nielander

De overheid moet dat “weeshuistoerisme” niet verbieden. Zo’n verbod is niet te handhaven. Bovendien is Nederland niet verantwoordelijk voor die misstanden. Die verantwoordelijkheid ligt bij naïeve vrijwilligers, bij criminelen die misbruik maken van de situatie en bij lokale overheden die dit laten gebeuren.

T G Zigterman

Lekker laten lopen toch. Dan komen al die lieve mensen tenminste van hun schuldgevoel af.