Stelling van de dag

‘Kamp Westerbork moet niet zwichten voor dreigementen’

30 april 2019Leestijd: 3 minuten

De sponsorloop Nacht van de Vluchteling start op 15 juni niet bij Kamp Westerbork. Dat heeft de organisatie naar eigen zeggen besloten vanwege aanhoudende intimidatie en bedreigingen. Er was de afgelopen maanden veel verontwaardiging over de locatie van de jaarlijkse sponsorloop, waarbij geld wordt opgehaald voor opvang en noodhulp voor vluchtelingen.

Toen de locatie in januari werd bekendgemaakt, barstte de kritiek los. Zo zei voorzitter Eddo Verdoner van het Centraal Joods Overleg (CJO) dat de nagedachtenis aan de Holocaust niet moet worden verbonden aan de situatie van hedendaagse vluchtelingen uit het Midden-Oosten. Vanaf Westerbork werden in de Tweede Wereldoorlog meer dan honderdduizend Nederlandse Joden gedeporteerd naar concentratie- en vernietigingskampen in Duitsland, Polen en Tsjechië. Dirk Mulder, directeur van Herinneringscentrum Kamp Westerbork, zei destijds dat hij de locatie wel passend vindt, omdat het kamp in 1939 werd gebouwd om Duitse en Joodse vluchtelingen op te vangen. ‘In 2019 is dat tachtig jaar geleden (…). De Nacht van de Vluchteling is een activiteit die hierbij stilstaat.’

Maandag liet de organisatie van het evenement, Stichting Vluchteling, in een persbericht weten dat de 40 kilometer lange wandeling van het kamp in de Drentse gemeente Hooghalen naar de stad Groningen is afgelast vanwege ‘grove beledigingen en intimidaties aan met name het adres van Herinneringscentrum Kamp Westerbork’.

Stichting Vluchteling: ‘Westerbork belangrijk in hedendaagse discussies’

Directeur Tineke Ceelen van Stichting Vluchteling zegt dat Herinneringscentrum Kamp Westerbork ‘een belangrijke rol heeft te spelen in hedendaagse discussies over oorlog en conflict, en dan uiteraard ook over vluchtelingen’. Ze noemt het ‘diep triest dat juist Herinneringscentrum Kamp Westerbork onder druk van bedreigingen deze belangrijke taak niet kan uitvoeren’. Dirk Mulder zegt het te betreuren ‘dat het anno 2019 niet mogelijk is om een wandeling met een doel dat zo nauw verwant is aan de ontstaansgeschiedenis van kamp Westerbork te organiseren’.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

In gesprek met de regionale omroep RTV Drenthe doet Mulder een boekje open over de intimidaties die hem via sociale media ten deel vielen. ‘Je wordt weggezet als antisemiet, nazi en Holocaustontkenner.’ Ook is hij meermaals met de dood bedreigd: ‘Ik kon een nekschot krijgen. Dat doet mij wel wat.’ Opvallend is dat RTV Drenthe op Twitter meldt dat Mulder heeft gezegd dat de dreigementen kwamen uit ‘Joods extremistische hoek’, maar die uitspraak is in het interview niet terug te vinden.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ook CJO-voorzitter Verdoner heeft zijn afkeuring over de dreigementen geuit. ‘Het is verschrikkelijk dat deze op een instantie worden afgevuurd die probeert te doen wat goed is. Het is een slechte zaak dat een debat in de openbare ruimte op deze manier beslecht wordt. Een dieptepunt.’

Wat vindt u? Had Kamp Westerbork eerder moeten luisteren naar critici die vinden dat deze locatie ongepast is? Of had de organisatie ‘gewoon’ moeten doorgaan met de Nacht van de Vluchteling vanaf Westerbork? Praat mee! Onze Stelling van de Dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.