‘IS-kinderen zijn tikkende tijdbommen en komen er dus niet in’

17 april 2019Leestijd: 2 minuten
Archiefbeeld van spelende kinderen in een vluchtelingenkamp in Syrië - Foto: AFP

Het CDA wil kinderen van Nederlandse IS-terroristen weren. Dat blijkt uit een vertrouwelijke notitie van de CDA-fractie. Is dat een goed plan?

Alleen als ouders afstand doen van hun kinderen of de kinderen wees zijn, kan het een optie zijn om de kinderen terug te halen naar Nederland, aldus het CDA.

De lijn die het CDA kiest, staat haaks op wat een aantal linkse fracties, D66 en het Rode Kruis willen. Zij hebben zich juist uitgesproken vóór de terugkeer van jihadi-kinderen. Het CDA zegt te kiezen voor de eigen veiligheid. Laat je ‘zielige kinderen’ terugkeren naar Nederland, dan valt te verwachten dat hun vader of moeder vervolgens aanspraak maakt op terugkeer in het kader van gezinshereniging en het grondwettelijke recht op leven in familieverband.

Lees ook dit stuk van Nikki Sterkenburg: Terughalen kalifaatkinderen enorm veiligheidsprobleem

Tikkende tijdbom

Toch kan ook het terughalen van deze kinderen zónder hun ouders een gevaar opleveren. Terrorismedeskundigen waarschuwen dat dergelijke kinderen na terugkeer in Nederland ‘een tikkende tijdbom’ zijn en zich elk moment kunnen ontpoppen als terrorist.

We zijn benieuwd naar uw mening hierover. Moeten deze Nederlandse kinderen – die in de meeste gevallen niet zelf hebben gekozen voor een verblijf in IS-gebied – worden teruggehaald? Of vormen ze een risico voor de veiligheid van de Nederlandse samenleving, zeker wanneer de kans bestaat dat via het herenigingsrecht ook hun jihadistische ouders op den duur terug zullen keren? Praat mee met de Stelling van de dag.

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling.

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.