Stelling van de dag

‘Eigenaar VOC Café had niet moeten zwichten voor terreur…’

05 april 2019

Het VOC Café in Amsterdam gaat zijn naam veranderen na aanhoudende bedreigingen. Binnenkort wordt het omgedoopt en krijgt het de naam Café De Schreierstoren. Begrijpelijk of geeft de eigenaar hiermee toe aan terreur?

De zaak zit al sinds 1995 in de Schreierstoren. ‘Nooit had iemand een probleem met de naam, maar sinds een paar jaar is het raak,’ zegt de eigenaar in Het Parool.

De verwijzing naar de Verenigde Oost-Indische Compagnie, de Nederlandse handelsmaatschappij die bestond in de zeventiende en achttiende eeuw, leidde tot bedreigingen. ‘Vooral via de mail, maar ook via Facebook. Burn the place down werd er onder meer geschreven. Daar zijn we nogal van geschrokken.’ De naam leidde ook tot discussies op de werkvloer.

Het VOC-café zou kunnen verbeteren door de VOC uit haar naam te schrappen.

Posted by Joris Hanse on Thursday, February 14, 2019

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De eigenaar is op de hoogte van het slavernijhoofdstuk van de VOC, maar de handelsmaatschappij behelst meer, zegt hij. Voor hem is de naam van het café afgeleid van Henry Hudson, die op 4 april 1609 vanuit Amsterdam vertrok om in opdracht van de VOC een westelijke route naar Indië te vinden. Dat leidde tot de stichting van Nieuw Amsterdam, de voorloper van New York. Van slavernij was tijdens de reis van Hudson nog geen sprake.

Cover Elsevier Weekblad editie 14 2019

De nieuwe Elsevier Weekblad ligt nu in de winkel. Lees hier het coververhaal van deze week: Zit de VVD te veel op de schoot bij Jesse Klaver?

‘Wij zijn wel afhankelijk van onze trouwe en toekomstige gasten en willen graag doorgaan met waar wij goed in zijn. Een mooie en gezellige locatie waar iedereen zich welkom voelt,’ staat in een bericht van het café op Facebook. ‘Wij gaan onze naamsverandering dan ook aankomend jaar doorvoeren, want je begrijpt dat dit niet over een nacht ijs gaat. In de hoop dat nu eindelijk de dreigingen afgelopen zijn en we allemaal weer op een normale manier onze werkzaamheden kunnen uitvoeren.’

De naamsverandering gaat geld kosten. ‘Maar ik heb het er voor over om weer rustig te kunnen slapen,’ zegt de eigenaar in de krant.

Wat vindt u? Heeft de eigenaar groot gelijk en is de naam niet meer van deze tijd? Of moet hij de rug recht houden en zet dit de deur open voor meer bedreigingen? Praat mee! De Stelling van de dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.