Stelling van de dag

‘Voer gevangenisstraf in voor dierenactivisten..’

15 april 2019

Dierenactivisten hebben zondag een show in De Efteling verstoord. Tijdens de theatershow Raveleijn sprongen vier activisten in de ring en hielden borden omhoog. In het publiek zaten veel kinderen.

De activisten met de naam Vegan Strike Group protesteerden tegen een stunt in de voorstelling. Een paard rent hierbij met een brandende deken op zijn rug door de arena.

Beelden van de actie staan op Facebook. Daarop is ook te zien hoe een acteur met zwaarden de activisten probeert weg te duwen en een angstig kind in huilen uitbarst. Beveiligers voeren de actievoerders uiteindelijk af.

Bekijk de beelden hier:

Persbericht Vegan Strike GroupOp zondag April 14, 2019 hebben zes activisten van de internationale Vegan Strike Group de show Raveleijn in de Efteling verstoord. De actie werd live uitgezonden op de Facebook pagina van de dierenrechtenorganisatie. Het ging de activisten in eerste instantie om het feit dat de Efteling een paard met een brandende deken op de rug laat optreden in de show Raveleijn. Maar de activisten van de Vegan Strike Group zijn ook verontwaardigd om het feit dat de Efteling nog steeds dieren gebruikt in shows.Per slot van rekening mogen circussen niet meer optreden met wilde dieren en staan dolfinaria wereldwijd ter discussie. Naast het brandende paard zijn er ook raven te zien in de show.Woordvoerder van de dierenrechtenorganisatie Peter Janssen verwoord het als volgt "of het nou gaat om dolfijnen die kunstjes moeten doen in een klein bassin vol chloor of een paard met een brandende deken in Nederlands grootste attractiepark, dieren horen niet te vermaak van de mens misbruik te worden. Vuur en dieren zijn geen diervriendelijke combinatie. Dit laten we toch niet aan onze kinderen zien?"De Vegan Strike Group treedt op tegen dieren die worden gebruikt, uitgebuit of worden vermoord in de entertainment industrie. Denk daarbij aan sportpaarden & racehonden, dolfijnen shows en stierengevechten. Zo zijn verschillende activisten van de Vegan Strike Group sinds 2013 actief in stierenvechtarena's en dolfinaria om in de onderstaande landen de show stil te leggen en voor een groot publiek aandacht te vragen voor dierenrechten.Nederland, België, Duitsland, Japan, Roemenië, Frankrijk, Spanje maar ook Mexico en de Zuid Amerikaanse landen.Voor meer informatie zie onze Facebook pagina en Instagram.Vegan Strike Groupforthebulls85@gmail.com

Posted by Vegan Strike Group on Sunday, April 14, 2019

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Het viertal kwam ervanaf met een taakstraf van 100 uur en een parkverbod van drie maanden. De groep heeft meer acties aangekondigd. ‘Vuur is een natuurlijke vijand van een dier,’ zegt een woordvoerder tegen BN De Stem. ‘Wij geloven niet dat een paard dat lekker vindt.’ Het attractiepark heeft volgens hem ‘oogkleppen op’.

Gerry van der List pleit voor een harde aanpak: Bescherm mens en dolfijn tegen dierenfanaten

Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, die de stunt onderzocht, is er geen sprake van dierenleed. Het attractiepark in Kaatsheuvel liet zondag al snel weten niets te veranderen aan de attractie.

De show kwam vorige week in opspraak nadat Partij voor de Dieren-fractiemedewerker Leonie Gerritsen De Efteling beschuldigde van dierenmishandeling. In een reactie zegt ze dat ze niets met de actie te maken heeft. ‘Dit is niet de manier waarop wij dingen aanpakken. Wij willen een politiek debat voeren.’

Wat vindt u? Moet overal geprotesteerd kunnen worden? Of zijn dit soort acties juist extra schadelijk, omdat kinderen het slachtoffer zijn? Praat mee! De Stelling van de dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.