Stelling van de dag

‘Brexit: laat de keuze opnieuw aan de kiezer’

01 april 2019Leestijd: 2 minuten

De Britten zijn nog (lang) niet verlost van de Brexit. Maandagavond volgt opnieuw een belangrijke stemming in het Lagerhuis.

Vrijdag werd voor de derde keer tegen de deal gestemd die premier Theresa May heeft gesloten met de Europese Unie. Wel was het aantal tegenstemmers wéér lager dan bij de vorige stemmingen. Maar een meerderheid vindt de deal nog altijd niets.

Maandagavond wordt er opnieuw gestemd over mogelijke alternatieven. De acht alternatieven die vorige week woensdag in stemming werden gebracht, konden geen van alle rekenen op een meerderheid van de stemmen. De hoop is nu, wanneer er minder plannen in stemming worden gebracht, wellicht wél een variant de meerderheid van de parlementariërs kan behagen.

Stemming over alternatief én deal?

Omdat het gaat om een indicatieve stemming, hoeft de regering van May zich niets aan te trekken van de uitkomst van de stemming maandagavond. Maar de druk op May om naar het Lagerhuis te luisteren, is natuurlijk erg groot. Verwacht wordt dat May later deze week een stemming zal uitschrijven over het plan dat mogelijk de meerderheid krijgt maandagavond, én over haar eigen deal.

De gewone Brit wordt inmiddels bijna hopeloos van het voortslepende Brexit-drama. Is het daarom misschien beter om terug te gaan naar het volk en te vragen wat de man in de straat wil? Door een nieuw referendum uit te schrijven of zelfs nieuwe verkiezingen aan te kondigen? Praat mee met de stelling van de dag.

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.