Stelling van de dag

‘Asielbus Ter Apel-Emmen is bizar plan’

12 april 2019

Tussen het asielzoekerscentrum (azc) in het Groningse dorp Ter Apel en de Drentse stad Emmen gaat een speciale pendelbus voor asielzoekers rijden. Dat heeft staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Mark Harbers (VVD) besloten. Vervoerbedrijf Qbuzz had vorige maand om zo’n speciale bus gevraagd omdat asielzoekers op deze lijn vaak overlast veroorzaken.

Buschauffeurs en reizigers die lijn 73 nemen, klagen al jaren over overlast van asielzoekers, die meestal uit veilige landen komen. Zij plegen vernielingen, bedreigen of intimideren de chauffeur en passagiers en weigeren soms te betalen. Daarom slaan diverse bestuurders de halte bij het azc geregeld over of weigeren ze überhaupt op de route te rijden.

Lees ook dit commentaar van Carla Joosten terug: Gesloten opvang nodig voor overlastgevende ‘veilige landers’

Na het verzoek van Qbuzz bezocht Harbers gisteren de Groningse gemeente Westerwolde, waar hij bekendmaakte dat er een speciale ‘asielbus’ komt, die op proef drie maanden gaat pendelen tussen het azc en Emmen. Algemeen directeur van Qbuzz Gerrit Spijksma is tevreden over het nieuws. ‘Wij zien het liefst dat asielzoekers met de pendelbus gaan,’ zegt hij tegen het Dagblad van het Noorden. ‘Wij zullen die bussen niet besturen. Dat gaat een andere organisatie doen.’

PVV wil pendeldienst tussen Ter Apel en Marrakesh

In politiek Den Haag is niet iedereen blij met de oplossing. De PVV heeft vandaag Kamervragen gesteld aan Harbers en zijn collega staatssecretaris Stientje van Veldhoven (D66, Infrastructuur) waarin ze de buslijn een beloning voor agressie noemt. PVV-Tweede Kamerleden Sietse Fritsma en Roy van Aalst pleiten voor het schrappen van de ‘asielbus’ en vragen de staatssecretaris of hij bereid is ‘in plaats daarvan een pendeldienst tussen Ter Apel en Marrakesh in het leven te roepen, om hen daar eruit te gooien?’

Wat vindt u? Is een pendelbus voor overlastgevende asielzoekers een oplossing? Of is dat een beloning voor slecht gedrag, en zijn andere maatregelen nodig? Praat mee! Onze Stelling van de Dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling.

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.