Stelling van de dag

‘Verbied speciale salarisconstructies voor NPO-presentatoren’

13 maart 2019Leestijd: 2 minuten

Er moet zo snel mogelijk een einde komen aan de discussie over te hoge salarissen bij de NPO, stelde minister voor Media Arie Slob (ChristenUnie) dinsdag in de Tweede Kamer. In Den Haag ontstond commotie na een bericht van De Telegraaf, die zaterdag meldde dat BNNVARA-presentator Matthijs van Nieuwkerk bij de publieke omroep via een speciale constructie meer verdient dan het salarisplafond van 194.000 euro.

De berichtgeving is onjuist, zegt een woordvoerder van BNNVARA. ‘Zolang het contract van Matthijs van Nieuwkerk loopt, geldt de maximale beloning die is afgestemd met de NPO.’ De Telegraaf meldde echter dat een speciale constructie met productiemaatschappij MediaLane het mogelijk maakt dat Van Nieuwkerk – die vanaf april het nieuwe seizoen van het programma College Tour bij de NTR gaat presenteren – tonnen meer gaat verdienen dan bij de NPO mogelijk is. De productieconstructie is volgens het dagblad toegestaan, zolang de omroep ermee instemt.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Lees het commentaar van Arendo Joustra: NPO heeft een drastische reset nodig

Onbegrip in Tweede Kamer, Slob is ‘er klaar mee’

Veel partijen in de Tweede Kamer, waaronder VVD, SP en PVV, fronsen de wenkbrauwen over de berichten. ‘Iedereen heeft er genoeg van dat Van Nieuwkerk zo’n twee tot drie keer meer verdient dan de premier,’ stelt SP-Kamerlid Van Raak. PVV’er Martin Bosma roept minister Slob op om ervoor te zorgen dat financiële constructies voor het overschrijden van het salarisplafond niet meer mogelijk zijn. Naar eigen zeggen is Slob ‘er klaar mee’ en gaat hij bij de NPO navraag doen naar de gang van zaken.

Wat vindt u? Is een verbod op speciale constructies voor salarissen bij de NPO nodig? Of is het logisch dat het Van Nieuwkerk is toegestaan om op deze manier meer te verdienen, omdat hij anders naar de commerciëlen vertrekt? Praat mee! Onze Stelling van de Dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reactie van de dag.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.