Reacties op de stelling

‘Tsja, hoe concreet wilt u de oproep hebben?’

26 maart 2019Leestijd: 7 minuten

De docent geesteswetenschappen van de Universiteit Utrecht die vorige week de reactie ‘Volkert, waar ben je?’ onder een Facebook-bericht over de verkiezingswinst van Thierry Baudet plaatste, wordt niet vervolgd. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) is wel sprake van ‘een smakeloze opmerking’, maar is die ‘waarschijnlijk niet strafbaar’ omdat het geen concrete oproep tot geweld is.

De universiteit zette de man op non-actief, nadat op sociale media veel woede was ontstaan en werd gevraagd om strafrechtelijke vervolging. Een slechte zaak, schreef GeenStijl-hoofdredacteur Bart Nijman op Twitter: het was geen oproep tot moord en de man had zijn excuses al aangeboden. Wij vroegen u of de Universiteit Utrecht de docent wel op non-actief had moeten stellen. Hierbij een selectie van de reacties.

In de rubriek Lezersreacties lichten we een aantal reacties uit. Alleen reacties die onder eigen naam zijn achtergelaten, komen hiervoor in aanmerking.

Bekijk alle reacties op de Stelling van de Dag

 

Henny Rensenbrink

Het OM vervolgt niet. Uitlating niet strafbaar. Hoewel een uiterst kwalijke uitlating : dan is op non-actief zetten een te zware maatregel. Een stevig gesprek en een berisping was wel voldoende geweest.

 

Alain Kouffar

Nee. Laat alle haat- en moordoproepen vrij. Nét als polarisatie schept dat duidelijkheid. Weten we tenminste wat we niét aan elkaar hebben. Anders kan je wel aan de gang blijven.

 

J. de Rooij

Wel op non-actief stellen, totdat zijn ‘intenties’ bij het bestuur uitvoerig zijn besproken. Geen ontslag of zo.

M.i. ligt hier wel een rol voor de overheid, om schoolbesturen er op aan te spreken dat zij hun personeel moeten verplichten neutraal te onderwijzen. Want dat is wel een dingetje, die ultralinkse indoctrinatie van soms nog héél jonge kinderen.

Dus overheid: zorg ervoor dat in de Nederlandse klaslokalen de politiek (ook de wereldpolitiek) neutraal wordt behandeld en de leerlingen/studenten juist leren debatteren op een fatsoenlijke manier.

en

Misschien is het beter om alle haattweets, haatstukjes in de media, en haatspuiende tv programma’s maar gewoon te negeren.

Nu blijft de actie-reactie riooltaal dooretteren. Laat ze. Hebben ze er ook geen lol van. De laatste verkiezingen hebben bewezen dat mensen er wel doorheen kijken. De Nederlander is niet gek.

En nu met nog veel meer mensen naar de EU verkiezingen!

Laat ze zo een poepie ruiken.

 

Ron Coolen

Blijft dus ongestraft zijn giftige gedachten goed spuien op studenten . Hij had opstaande voet ontslagen moeten worden . Wat is dat toch dat links overal mee weg mag komen . Al bijna 1 week wordt er door links de meeste vreselijkste dingen gezegd . Raar dat je niemand hoort over de symphatieën die groen links erop na houdt . Gewoon openlijk terroristen clubs steunen  .En oproepen dat je geen handel mag drijven met joden . Je moest je diep schamen als je op die club stemt . En al die zich zelf benoemde intellectuelen daar bij dat boekenbal al helemaal .

 

Kim Noorder

Bart Nijman heeft gelijk: laat gaan. Als je wilt weten waar de vijanden van de vrijheid zitten, dan moet je ze kunnen horen en lezen. Corné’s uiting is primair, ondoordacht en ingegeven door angst. Er zijn ook nog wel wat verdekter,’ slimmere’ en smeriger zaken aan de gang (zie de Volkskrant van de afgelopen dagen). Je zou je verder hardop kunnen afvragen waarom een Nekschot van z’n bed wordt gelicht en waarom een Collignon kennelijk onaantastbaar Chaplins “Great Dictator’ mag persifleren. Robert Long zong het al: ‘allemaal angst, allemaal angst, de allergrootste schreeuwers zijn dikwijls het bangst’. En angst is een slechte raadgever.

En als je als ‘demonstrant’ doodsverwensingen aan Thierry wilt scanderen: doe vooral je best. Niets heel spannends, een -vooralsnog- ontwikkelde samenleving kan wel wat hebben. Maar doe alsjeblieft wél even die lafbekkensjaal voor je smoelwerk weg.

 

Foppe Oldenburger

Voortdurend wordt er geroepen dat vrijheid van meningsuiting een groot goed is, tenzij er wordt opgeroepen tot geweld. Inzake de docent aan de UU., hier was sprake van een oproep tot geweld c.q. moord. Laat die vent zitten na een pittig gesprek, maar bij herhaling eruit. Wel is duidelijk dat er bij het OM en rechterlijke macht met twee maten wordt gemeten.

 

Mint Gabrielse

Mijn inziens deed hij gewoon een oproep om Baudet om te laten leggen. Excuses achteraf en zijn Facebook pagina verwijderen is waarschijnlijk alleen maar het gevolg dat hij zich rot is geschrokken over de reacties die zijn oproep teweeg heeft gebracht. Wat mij betreft wordt deze man ontslagen, je wilt toch geen les hebben van iemand die zich zo weet te verlagen. Weer een goed voorbeeld van de linkse kerk op scholen en universiteiten. Ik kan daar over meepraten.

 

Dirk de Verde

Ik begrijp dat we vanaf nu vrijelijk en legaal publiek mogen oproepen tot moord, ook op mensen die we niet persoonlijk kennen. In welk bananenland woon ik eigenlijk?

 

J van Deventer

Tsja, hoe concreet wilt u de oproep hebben? Iemand die docent is geeft hiermee toch wel een bar slecht voorbeeld aan zijn pupillen. Hij is blijkbaar niet strafbaar (en iemand die “minder,minder,minder” roept blijkbaar wel) maar zijn geloofwaardigheid als docent is nul komma nul. Ook straalt zijn gedrag af op de Universiteit Utrecht en dat is bepaald geen reclame.

 

J.J.A. Kiefte

Primaire reacties en het ventileren van onderbuikgevoelens zijn helaas aan de orde van de dag (ik denk daarbij o.a. aan een groot deel van de lezersreacties op deze site). Van een hoogleraar mag men echter toch wel een minder limbische reactie verwachten. Een waarschuwing en aantekening in het personeelsdossier en evt. een schorsing (van een dag) zijn daarbij zeker op hun plaats, mede gezien de gevoeligheden die leven bij de familie Fortuyn.

 

Dick Fontein

Terecht op non actief gesteld. Gezien de voorbeeldfunctie van betreffende leraar hoort deze ontslagen te worden.

 

Teun Kop

Waarom niet? Deze mensen hebben een voorbeeld functie!

Je zal maar bij zo’n figuur te rade moeten gaan, die je kinderen wellicht met zijn gedachten goed aan het vergiftigen is.

Antonio

 

Janneke Kerstens

Niet verwonderlijk dat het OM niet wil vervolgen, immers dat is ook doordrenkt van het linkse gedachtegoed!

Wèl Wilders vervolgen v w ‘minder minder’, maar een linkse,  politieke moordenaar op te roepen tot het plegen van een 2e moord is OK?

Krankzinnig! Dat zou precies in hun linkse straatje passen! Stelletje, gevaarlijke onbenullen! Dankzij het OM staan de gevangenissen leeg en lopen de criminelen op straat vrij rond, de burgers zijn hun leven niet meer zeker! Bedankt!

Die docent had niet op non-actief gezet moeten worden maar direct ontslagen moeten worden! Maar ja, het onderwijs staat bekend als linkse bolwerken!

 

Thom van Lente

Het lijkt mij dat de universiteit het enig juiste heeft gedaan. De mening van het OM over de niet strafbaarheid roept veel vragen op. Zeker ook in vergelijking met de “OM-hetze” tegen de meer of minder uitspraken van de heer Wilders! Volgens mij is hier wel degelijk reden tot vervolging, juist ook omdat de vraag voor ieder weldenkend mens maar voor één uitleg vatbaar is.

 

Z Zilversmid

Wat fijn voor het OM dat de opmerking van deze docent “waarschijnlijk niet strafbaar” is. Ze zijn er uiteindelijk niet voor het vervolgen van walgelijk onfatsoen . Nee, het terugroepen van een politiek moordenaar is helemaal niet strafbaar hoor. Mag je rustig doen. “Hij bedoelt het toch niet zo”,  nietwaar?

Aangezien er niet vervolgd wordt  is op non-actief stellen van deze docent een lovenswaardige  actie van de universiteit.  Nog  beter was schorsen geweest.  Maar, we weten allemaal dat linkse jongens eigenlijk nooit echt gestraft worden in Nederland. Zij hebben het hier voor het zeggen met hun altijd grote bek. De rest heeft maar te luisteren.

 

George Capelle

Wat een hypocriet gelul allemaal . Vrijheid van meningsuiting is heilig behalve als het oproept of aanspoort tot geweld en dat was duidelijk de bedoeling van deze ‘docent’ , deze beïnvloeder van onze jeugd . Wat mij had hij ontslag mogen krijgen en een proces met hopelijk gevangenisstraf aan zijn broek .

 

Henk Albarda

Al jaren steeds weer hetzelfde patroon, zegt iemand op rechts iets onvriendelijks over moslims of Marokkanen, dan reageren OM en politie onmiddellijk met een aanklacht en proberen naar max vermogen een veroordeling los te peuteren. Zegt iemand van links iets gewelddadigs tegen een rechts persoon, dan wordt binnen 48 uur beweert dat hij het niet meende, of het een grap was, en politie en OM stellen dat excuses zijn aangeboden…… als je dit goed praat, ben je er kennelijk voor dat links doodvrolijk doodbedreigingen aan rechts richt….. Wie zich hier aangesproken voelt, graag een reactie. Ik heb sinds 2014 een map aan voorbeelden verzameld.

 

Jeroen Hetzler

In het licht van de elk op zich kleine niet strafbare stapjes die in hun geheel toch voldoende demoniserend werkten om Fortuyn te vermoorden, bekijk ik nu wat die docent heeft gedaan.  Die man is alleen al hierom ongeschikt voor zijn voorbeeldfunctie. De vraag is bovendien hoe toegeeflijk staat de UvU zelf tegenover de hetze tegenover Baudet? De politieke voorkeur, vooral binnen geesteswetenschappen, geeft reden tot twijfel aan objectiviteit. op universiteiten.

Wilt u ook meepraten over de Stelling van de dag? Neem dan een abonnement op Elsevier Weekblad. U kunt een reactie op de site plaatsen als u abonnee bent.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.