Stelling van de dag

‘Stem op de VVD is een stem op GroenLinks geworden…’

14 maart 2019

Om de klimaatdoelen te halen, komt er een ‘verstandige’ heffing voor bedrijven op de uitstoot van CO2. Het kabinet wil burgers ontzien omdat zij al een hogere energierekening op hun bord hebben gekregen.

Dat maakte premier Mark Rutte (VVD) woensdag bekend. Hij reageerde op de doorrekening van een reeks klimaatplannen, waaruit volgens hem blijkt dat vooral de industrie er een forse schep bovenop moet doen om de uitstoot van CO2 terug te dringen.

Lees ook over de verkiezingen: Opeens is het Klaver of Baudet

De maatregel is een knieval naar GroenLinks. Het kabinet is na de Provinciale Statenverkiezingen volgende week woensdag 20 maart zeer waarschijnlijk aangewezen op steun van Jesse Klavers partij. Volgens de peilingen raakt het kabinet in de Eerste Kamer zijn meerderheid kwijt. Voor GroenLinks was een CO2-heffing een wezenlijke eis voor samenwerking. Klaver noemde de invoering van de taks woensdag ‘een enorme winst voor GroenLinks’.

Klaver heeft meer eisen

De GroenLinks-fractievoorzitter liet weten dat hij zo snel mogelijk na de verkiezingen om tafel wil om partijen die het Klimaatakkoord steunen aan een meerderheid te helpen. Daarbij heeft hij nog wel een wensenlijstje. Zo wil hij dat de groei van de luchtvaart een halt wordt toegeroepen, dat er serieus naar een kilometerheffing wordt gekeken en dat er een einde komt aan de bio-industrie.

Forum voor Democratie-kopstukken Thierry Baudet en Henk Otten haalden in een interview in De Telegraaf vorige week hard uit naar de VVD. Volgens hen is de partij veel te veel naar links opgeschoven. De VVD voelde tot voor kort niets voor een CO2-heffing, omdat die bedrijven met hogere lasten zou opzadelen.

‘Als iemand mij tien jaar geleden had gezegd dat de VVD in 2018 de volledige agenda van GroenLinks had overgenomen, dan had ik diegene uitgelachen. Toch is dat nu realiteit,’ zei Baudet. Otten: ‘Rutte ligt al half in bed met GroenLinks. Als je nu VVD gaat stemmen, dan help je Rosenmöller en Klaver in het zadel. Een stem op de VVD, is een stem op GroenLinks.’

Wat vindt u? Laat de VVD zich gijzelen door GroenLinks? Of is er nog genoeg dat de twee partijen van elkaar onderscheidt? Praat mee! De Stelling van de dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.