‘Is het erg als Van Nieuwkerk naar de commerciëlen gaat?’

14 maart 2019Leestijd: 4 minuten
Matthijs van Nieuwkerk presenteert DWDD. Foto: ANP.

BNNVARA-presentator Matthijs van Nieuwkerk (De Wereld Draait Door) zou via een speciale constructie met productiemaatschappij MediaLane tonnen meer verdienen dan het salarisplafond van 194.000 euro van de NPO. Zou een dergelijke constructie moeten worden verboden, of moet dat kunnen om te voorkomen dat Van Nieuwkerk naar de commerciëlen vertrekt? Hierbij een selectie van de reacties op de Stelling van de Dag.

In de rubriek Lezersreacties lichten we een aantal reacties uit. Alleen reacties die onder eigen naam zijn achtergelaten, komen hiervoor in aanmerking.

Bekijk alle reacties op de Stelling van de Dag

 

Wouter Vos

Waarom gaat de discussie alleen over hoe de overheid ingrijpt?

Er wordt helemaal niet gekeken naar de optie om staatstelevisie af te schaffen.

Ondertussen worden hardwerkende Nederlanders afgeperst om ervoor te betalen.

 

Peter Laman

Bij de VARA zou je eerder een bescheiden arbeidersloon verwachten… Ok, serieus: Het argument “omdat hij anders naar de commerciëlen vertrekt” houdt geen steek. Laat hem dan gaan. Dergelijke inkomens passen ook alleen bij de commerciëlen. De commerciëlen zijn ondernemers, nemen zelf de financiële risico’s en hebben niet de ‘levensverzekering’ van staatsfinanciering. Wie de lasten niet draagt, moet ook niet van de lusten genieten.

 

Twan Hendriks

omdat hij anders naar de commerciëlen vertrekt?

——-

Is dat erg? Is dat iets wat koste wat kost voorkomen moet worden? Het maakt me geen bal uit waar Van Nieuwkerk heen gaat.Wanneer de commerciëlen hem het geld waard vinden, wie ben ik om dat te bestrijden? Voor mijn part verdient, sorry krijgt hij daar 100x zoveel als Rutte. Zolang hij maar niet van mijn belastinggeld gebeurt.

 

Maria van Bommel

Gisteren ergens gelezen, de NPO gaat een onderzoek instellen naar het salaris van van Nieuwkerk. De slager keurt zijn eigen vlees?

Nee dergelijke constructies moeten niet getolereerd worden, ook nog eens betaald van belastinggeld. wij kijken nooit naar deze zender en moeten toch betalen. De salarissen van de lui bij deze omroep zijn allemaal veel te hoog. Ooit gehoord dat bijv Rob Trip meer dan 150.000 euro verdient, schandalig.

 

T.K. Krijgsman

Ik ben erop tegen dat de overheid bepaalt wat ik verdien als ik niet bij de overheid in dienst ben.

Als bij wet is geregeld dat overheidsbedrijven niet meer mogen betalen dan 194.000 euro, dan is BNNVARA in overtreding. Zo simpel is dat. Maar het salarisplafond bij de overheid is dacht ik een richtlijn. Dus doen de socialisten precies wat ze de banken en andere grootverdieners verwijten en belonen hun kijkcijferkanon riant ! Hoezo gelijkheid en graaien maar (uit belastinggeld !) ? Niets menselijk is socialisten vreemd, en zij weten maar al te goed zichzelf te verrijken en anderen verplichten hun graaien te betalen. Overigens mag Van Nieuwkerk van mij verdienen wat men hem wil betalen, maar niet bij de NPO. Over zijn vakmanschap en politieke voorkeur bestaat geen twijfel. Voor links is hij elke cent waard. Helaas.

 

Frans Geurts van Kessel

Het probleem met van Nieuwkerk is dat hij door de belastingbetaler betaald wordt, en die heeft geen keus. Hij wel. Tegen maximaal een MP salaris bij de publieke omroep, dan wel bij de commerciële omroep als hij méér wil. Dan hoeft de belastingbetaler er niet aan mee te betalen. Het tekent natuurlijk wel mooi de minachting van de publieke omroep en van Nieuwkerk voor diezelfde belastingbetaler.

 

Markus Haneveld

Stoppen met staatstelevisie. Laat nieuws over aan nieuwszenders die een verdienmodel hebben op basis van reclame en/ of leden/ kijk geld. Mensen moeten nu ook gekleurde berichtgeving accepteren.

 

Frtts Assenaar

Ik zou het er graag mee eens zijn maar ik vrees dat een verbod niet gaat werken. Van Nieuwkerk werkt niet voor de NPO maar voor een particulier bedrijf dat door de NPO is ingehuurd om het programma DWDD te maken. Je kunt dan hoogstens de NPO verbieden om in zee te gaan met productiebedrijven die exorbitant veel vragen, maar waar is de grens bij zo weinig aanbod? Als ik thuis een bedrijf inhuur om werk te verrichten dat ik zelf niet kan doen, kan ik hun tarief te hoog vinden maar ik moet wel als er weinig alternatief is. Voor het overige is het argument dat vN anders naar de commerciëlen gaat een drogreden. Als een leverancier teveel vraagt koop je niet bij hem.

 

W.M. Vermeeren

Ik kan geen oordeel vellen over zijn kwaliteiten als presentator. De reden is dat ik hem nog nooit gezien of gehoord heb.

Wat mij betreft mag men van alle zenders betaalkanalen maken.

Dus geen belastinggeld naar de NPO, maar leveren ze kwaliteit, dan hebben ze inkomsten.

Wilt u ook meepraten over de Stelling van de dag? Neem dan een abonnement op Elsevier Weekblad. U kunt een reactie op de site plaatsen als u abonnee bent.