Stelling van de dag

‘Meldpunt indoctrinatie op school gaat te ver’

28 maart 2019Leestijd: 2 minuten

In de Tweede Kamer is veel onvrede over een meldpunt van Forum voor Democratie (FVD) om vermeende indoctrinatie in het onderwijs aan te kaarten. Volgens de partij worden leerlingen en studenten ‘aan de lopende band geïndoctrineerd met de favoriete politieke opvattingen van hun leraren’.

Voorzitter Rob Rooken van het Renaissance Instituut, het wetenschappelijk instituut van FVD, zegt in onderstaande video dat de partij bijna dagelijks berichten ontvangt van ouders en leerlingen die zich zorgen maken over ‘de indoctrinatie op het Nederlandse onderwijs’. De partij wil een dossier opbouwen van voorbeelden uit klaslokalen, collegezalen en schoolboeken. Leerlingen en ouders die te maken krijgen met ‘vooringenomen toetsen, politiek gekleurde examenvragen, eenzijdige lesboeken, oikofobe projecten en partijdige docenten’ worden opgeroepen hun ervaringen te mailen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Gisteren debatteerde de Tweede Kamer over de kwestie. Vrijwel alle partijen zijn tegen het meldpunt, dat is opgericht om aan te tonen dat het onderwijs ‘te links’ zou zijn. VVD-Kamerlid Rudmer Heerema noemt de oproep ‘walgelijk’, ook omdat het leidt tot het filmen van docenten in de klas. ‘Dat kan en dat mag niet,’ zei minister van Onderwijs Ingrid van Engelshoven (D66). Haar collega-Onderwijsminister Arie Slob (ChristenUnie) zei dat het aan de school is om te bepalen of filmen in de klas is toegestaan.

PVV: goed dat leerlingen ‘linkse zelfvoldaanheid leraren ontmaskeren’

De enige partij die wel voorstander is van het meldpunt, is de PVV. Kamerlid Harm Beertema is weliswaar voorstander van een verbod van mobiele telefoons in de klas, maar zolang die nog zijn toegestaan, vindt hij het goed dat leerlingen ‘proberen de vreselijke linkse zelfvoldaanheid van leraren te ontmaskeren’.

Wat vindt u? Is het goed dat FVD politieke uitingen of voorkeuren van docenten en in boeken verzamelt via een meldpunt? Of moet een politieke partij zich daar verre van houden? Praat mee! Onze Stelling van de Dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.