Stelling van de dag

‘Verkiezingsposter D66 bij Hemwegcentrale is respectloos…’

12 maart 2019

Vakbonden zijn woedend over de verkiezingsposter van D66 bij de kolencentrale aan de Hemweg in Amsterdam. Die is volgens hen kwetsend voor het personeel dat mogelijk wordt ontslagen.

‘Een beetje laag om over de rug van werknemers die hun baan dreigen te verliezen een politiek puntje te scoren,’ reageert FNV-bestuurder Ruud Cornelisse dinsdag in De Telegraaf.

De kolencentrale sluit vervroegd, in 2020, en niet in 2025 zoals eerder de afspraak was. Hierdoor komen mogelijk honderden mensen op straat te staan, ook bij de kolenoverslag in de Rotterdamse haven. Door de rechterlijke uitspraak uit 2018 in de door milieuorganisatie Urgenda aangespannen zaak tegen de staat moet de uitstoot van broeikasgassen in 2020 met 25 procent zijn verminderd. Met de sluiting van de centrale hoopt het kabinet aan die eis tegemoet te komen.

Een dag na de aangekondigde sluiting op vrijdag hing D66 een grote poster op een bord naast de centrale. Fractieleider Rob Jetten poseerde ernaast met zijn duim omhoog en plaatste er een foto van op Twitter. ‘Wij halen hem weg,’ staat op de poster.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Totaal ongepast, vindt Cornelisse. ‘Een klap in het gezicht van medewerkers,’ stelt ook vakbond De Unie-voorman Reinier Castelein. ‘Hoe haal je het in je hoofd zo te polariseren. Om mensen die gewoon hun werk doen zo pontificaal elke ochtend bedreigend te confronteren. Omdat ze volgens D66 in de verkeerde sector werken.’ Energiebedrijf Nuon heeft het D66-campagneteam gevraagd de poster weg te halen, maar de partij piekert daar niet over.

Wat vindt u? Moet dit kunnen in de verkiezingsstrijd? Of is dit inderdaad ongepast? Praat mee! De Stelling van de dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.