Reacties op de stelling

‘Filmen gaat te ver, maar melden is een uitstekend idee’

29 maart 2019Leestijd: 7 minuten

In de Tweede Kamer is veel onvrede over FVD-meldpunt om vermeende indoctrinatie in het onderwijs aan te kaarten. Is het goed dat de partij politieke uitingen of voorkeuren van docenten en in boeken verzamelt, of gaat dat te ver? Zo’n meldpunt is nodig, vinden de meeste reageerders op de Stelling van de Dag. Lees hier een selectie van de reacties.

In de rubriek Lezersreacties lichten we een aantal reacties uit. Alleen reacties die onder eigen naam zijn achtergelaten, komen hiervoor in aanmerking.

Bekijk alle reacties op de Stelling van de Dag

 

T.K. Krijgsman

De linkse indoctrinatie is een feit, kijk maar naar de reacties op de verkiezingsoverwinning van FvD – of we het nu hebben over de lagere scholen of universiteiten. Cliteur mag nog niet komen vertellen hoe links ze zijn, en Baudet zelf is ook al zo’n beetje weggehoond op een universiteit. Juridisch is hier niets aan te doen. De 2e kamer vind alles walgelijk wat Baudet en Wilders doen en is te druk met cordons sanitaire om hun baantjes en linkse indoctrinatie te behouden. Dit onsympathieke “klikken” is de enige manier om het aan de kaak te stellen want dat is dringend noodzakelijk. Elk dissonant geluid wordt straks onder de noemer racist of fascist in de kiem gesmoord en vergeet niet dat onderwijs de basis is van onze samenleving. Een bijkomend voordeel is dat de scholen dan wel mobieltjes in de klas gaan verbieden en daar kan ik me dan wel weer  in vinden.

 

Twan Hendriks

Een meldpunt gaat niet ver genoeg. Daar moet, mits aangetoond  ontslag op volgen.

Deze leraren worden toevertrouwd met het waardevolste bezit van ouders. Hun kinderen. Deze kinderen worden in goed vertrouwen toevertrouwd aan een school om daar te leren rekenen en schrijven. Het normen en waardenkader van kinderen, het wereldbeeld dat ze meekrijgen, dat is het domein van de ouders. Leraren die die grens overschrijden begaan in feite geestelijke verkrachting van minderjarigen.

 

Johan Sterk

In de Verenigde Staten is de politieke orthodoxie van en intolerantie aan universiteiten uit de hand gelopen. Als antwoord daarop  is de ‘Heterodox Academy’ opgericht die een gids van universiteiten uitgeeft die op FIRE Ratings zijn gebaseerd. FIRE ratings zeggen iets over de mate waarin meningsvrijheid van studenten wordt gerespecteerd en men zich van politieke propaganda onthoudt. Op basis daarvan kunnen studenten en hun ouders vaststellen waar studenten al dan niet fair worden behandeld. Ik zou mijn kind nooit naar de UvA hebben gestuurd waar het extremisme van mensen als Sylvana Simons intellectueel wordt bevorderd.  Ook in Nederland is de linkse “mars door de instituties” middels partijdig aanname- en bevorderingsbeleid redelijk goed gelukt. Het duurt misschien 40 jaar, maar het is goed om alle middelen aan te grijpen om de vrijheid van studenten om hun mening te geven zonder dat dat nadelige consequenties heeft te herwinnen.

 

P Rotsvast

Zeer goed initiatief.

Sinds de jaren zestig heerst er een totalitair-linkse geestelijke dwang in het onderwijs; van basisschool t/m universiteit. Ook in veel school- en studieboeken komt dit tot uiting.

Die linkse dwang,  is uiterst schadelijk tegen de vrijheid van meningsuiting, tegen de vrije gedachtevorming, en tegen het democratisch gehalte van onze samenleving.

Het zijn wantoestanden, waartegen juridisch opgetreden moet worden.

 

Herta M. de Zorger

Ja, ik vind dat het wel moet worden uitgezocht. Leraren waren altijd erg linksig. In de jaren zeventig al. Gelukkig heb ik zelf leren denken in de praktijk. Wat is er mis met uitzoeken?  Je komt er alleen maar achter door het te vragen.

Verder vind ik het ook wel heel zorgelijk dat in studentensteden GroenLinks vaak gekozen wordt door naïeve, nog niet ontwikkelde mensen van een bepaalde leeftijd waarop je dat ook nog niet verwacht en die nog geen levenservaring hebben en ook niet zelf de rekeningen van het leven hoeven te betalen omdat dit vaak door hun ouders wordt gedaan. Maar hun keuze vaak voor GL of D66 bepaalt dan wel in die plaats het beleid voor de inwoners. Dat vind ik eigenlijk ook niet goed.

 

Henk Albarda

Als 53-jarige (enkele jaren geleden) wilde ik alsnog mijn heao-diploma gaan halen. Ik was toen lid van de VVD, qua mening een Bolkestein-VVD’er. Toen ik in de loop van een gesprek met de docent marketing zonder getuigen dat opmerkte, werd me duidelijk gemaakt dat dat onfatsoenlijk was. De docent beëindigde het gesprek onmiddellijk. Geen getuigen dus ik kon het aangeven en bovendien, heao Amsterdam, dus het was sowieso in de doofpot gegaan. Lastig blijft dat links altijd de laffe weg kiest, ze zijn getraind net binnen de grenzen te blijven.  Ik ben overtuigd voorstander van een rechts meldpunt. Neem ander voorbeeld, meldpunt discriminatie Amsterdam. Niet zo lang geleden meldde dat meldpunt dat ze inderdaad uitsluitend klachten van (niet-westerse) allochtonen in behandeling namen, immers alleen niet-westerse allochtonen worden gediscrimineerd, precies de laffe retoriek van Halsema. VVD verontwaardigd, binnen de week in de doofpot, nooit meer iets van gehoord.  D66 hypocrisie, was er een meldpunt voorgesteld tegen FvD en PVV dan had dezelfde D66- ‘minister’ dat van harte toegejuicht.

Voor alle duidelijkheid: ik zou onder geen voorwaarde uitsluitend een verhaal van FvD op een school toelaatbaar vinden. Ik ben lid van FvD en ik heb besloten ten minste 6 jaar FvD te stemmen. Waarom: FvD is de enige partij met specifieke aandacht voor Mini- en klein MKB.

 

W.M. Vermeeren

Neem nu alleen het voorbeeld van het klimaatstandpunt. Een fanatiek item van GroenLinks en D66. .

Hoeveel scholieren hebben dit overgenomen. En hebben ze het van twee kanten gehoord?

 

J van Deventer

Gevallen van indoctrinatie zou je zeker moeten kunnen aanbrengen bij de onderwijsinspectie. Helaas is dat instituut een volstrekte wassen neus. Ze inspecteren helemaal niets. In de huidige vorm kunnen ze best verdwijnen.

 

Ron Coolen

Goed plan, dit voorstel. Ook graag een meldpunt voor radio- en tv- programma’s . Laatst was er een jonge man bij Jensen en die vertelde hoe hij al 5 jaar op school dacht gymnasium werd geïndoctrineerd. En natuurlijk zijn ze erop tegen, veel te bang dat de waarheid boven tafel komt . Up network heeft een aanklacht ingediend tegen alle antifa-demonstranten die afgelopen zaterdag de meest afschuwelijke dingen schreeuwden. Ze hebben opgeroepen aan ieder die deze figuren herkent . Hun namen door te geven. Er is hoop voor dit land

 

M Reumers

Het ingezonden artikel van klimaatwetenschappers pas geleden tegen de verregaande klimaatplannen van Nijpels en Wiebes was ondertekend door een opvallend aantal GEPENSIONEERDE wetenschappers.

Als carrière en baanzekerheid niet meer meespelen, durft men pas  uit te komen voor een andere mening dan de hoofdstroom in het universitaire milieu.

Van mijn zoon(universitair) weet ik dat universitaire dertigers en veertigers zich angstvallig houden aan de algemene linkse geaccepteerde meningen, vanwege carrière en baanzekerheid….

 

Maria van Bommel

Onze zwager heeft als professor gewerkt op de uni in Amsterdam en Tilburg. Zo links als wat en vertelde zelf altijd dat dit onderwerp vaak aan de orde kwam. Een student met rechtse gedachten haalde de eindstreep niet, let wel, dit zijn zijn woorden. Altijd met hem in de clinch gelegen en nog ook al werkt hij niet meer. Hij doceerde trouwens theologie.

 

Erik Nannen

Dat de linkse indoctrinatie al veel te ver gaat, moge blijken uit het feit dat schoolkinderen protesteren tegen de uitstoot van CO2 alsof dit een ernstig gif zou zijn.

Kennelijk worden de natuurwetenschappelijke vakken niet meer onderwezen.

Hetzelfde geldt voor de persiflage die door moet gaan voor geschiedenis- onderwijs, en natuurlijk de gedwongen deelname van leerlingen aan excursies naar moskee en de leugens omtrent de zogenaamd humanitaire islam die hiermee gepaard gaan.

Maatschappijleer is op veel plaatsen verworden tot een GL-scholingscursus. De hoogste  tijd dit opnieuw aan de kaak te stellen.

Opnieuw omdat het VVD Kamerlid Balemans in 2006 dit middels een meldpunt eerder  heeft geprobeerd.

 

Geert Nielander

Er schijnen docenten te zijn die hun eigen politieke opvattingen aan kinderen opdringen. Dat is ontoelaatbaar. Om meer zicht te krijgen op de omvang van het probleem, is het prima dat FvD een meldpunt heeft opgezet.

 

H Schroemges

Dit meldpunt is nog veel te slap vooral als je opmerkt hoe de reacties van links zijn op die stinkende en etterende zere plek waarop terecht wordt gewezen.

 

Alice Tromm

Meldpunt van indoctrinatie op scholen is geweldig. Iedere indoctrinatie, zowel politiek of religieus is fout.

Leerlingen moeten informatie krijgen over politiek en verschillende godsdiensten, maar dat is iets anders dan indoctrineren.

Het is vooral kwalijk wanneer docenten een leerling probeert te demoniseren die anders denkt.

Maar een leerkracht die zogenaamd iets beweerde over Mohammed, wordt zonder pardon of bewijs op on actief gezet.

Nederland is een raar land geworden.

 

J van Deventer

Niet zo’n goed idee.

Het lijkt me nogal ongezond om een schandpaal te creëren. Ook zal het een zekere vorm van klikgedrag en klikchantage in de hand werken, alsmede een nieuwe vorm van politieke correctheid. Niemand zal graag werken onder zulke omstandigheden.

Maar anonieme meldingen over anonieme leraren, mits netjes gedocumenteerd, zou ik wel interessant vinden. Ik ben benieuwd of die indoctrinatie nu echt zo erg is. Bij leerboeken is de kwestie veel eenvoudiger; dat is openbaar materiaal en dat kan te allen tijde bekritiseerd worden.

 

Andre Slier

Filmen gaat misschien te ver maar melden is natuurlijk een uitstekend idee.

Het verhaal over linkse indoctrinatie doet al jaren de ronde en is ook duidelijk merkbaar op TV en in de politiek.

Waarom zou dit niet gemeld mogen worden.

Er moet keihard tegen elke indoctrinatie worden opgetreden…..kinderen zitten niet op school om geïndoctrineerd te worden.

J. Becu

Stommiteit eerste klas. Wat je gewoon wel kan doen, is lesmateriaal, handboeken etc. kritisch analyseren, en je bevindingen kenbaar maken.

Wilt u ook meepraten over de Stelling van de dag? Neem dan een abonnement op Elsevier Weekblad. U kunt een reactie op de site plaatsen als u abonnee bent.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.