‘Weigeren hand te schudden is een bewuste belediging’

22 februari 2019Leestijd: 3 minuten
Beeld: Kai Pilger

Een lid van de islamitische Partij van de Eenheid in Den Haag weigert om mannelijke collega’s de hand te schudden. Het levert ergernis op in Den Haag. Wij vroegen u of je als volksvertegenwoordiger gewoon een hand moet schudden. Hierbij enkele reacties.

In de rubriek Lezersreacties lichten we een aantal reacties uit. Alleen reacties die onder eigen naam zijn achtergelaten, komen hiervoor in aanmerking.

Bekijk alle reacties op de Stelling van de Dag

 

Hugo Jansen

Ik meen dat die gedragsregel niet voort komt uit gebrek aan respect voor de ander, maar om mogelijke seksuele opwellingen te voorkomen. Geen disrespect dus. Belangrijk, want wij voelen het wel een beetje zo aan.
Last van andere culturen? Ja, maar we hebben ze zelf hierheen gehaald. Moeten ze zich aanpassen? Ja, maar zo werkt dat niet als je massa-immigratie toe staat. Dat moet je weten.
Hoe groot is het probleem? Drie gevallen in 14 jaar? Daar valt over heen te komen.
P.S.: heel orthodoxe joden maken het nog bonter: die nemen zelfs geen ticket aan uit de hand van een vrouw. Ze moet dat ticket eerst neer leggen, en dan neemt hij het op. Zelf gezien.

Marjoke Mastenbroek

Is niet van deze tijd, als ze hier wonen en werken gewoon aanpassen, wat je thuis doet moet je zelf weten!
Gewoon een hand geven is normaal, ga je niet dood van en je religie wordt er niet minder van.

R. de Rooij

Dagelijks worden we tegenwoordig geconfronteerd met deze uitingen van minachting voor de manier waarop wij, verlichte westerlingen, met elkaar omgaan. Toch blijven we als bange schapen maar concessies doen aan deze bevolkingsgroep, die geen idee heeft hoe ze zich in een beschaafde samenleving moeten gedragen. Dus nogmaals, nee! Geen ruimte aan bieden en geen platform geven.

Frtts Assenaar

Deze vrouw is geen immigrant, gewoon hier geboren en opgegroeid. Als ze zich bekeerd had tot het orthodoxe Jodendom zou ze ook geen hand geven en daar vallen we vermoedelijk niet over. Ik zou er zelf geen woorden aan vuil maken; tenslotte zou ik er ook geen roeping toe voelen haar de hand te schudden. Wat mij intrigeert in een geval als dit: wat doet ze als ze tegenover een transgender, homo of lesbienne staat?

Job van Eijk

Handen geven is de norm in een groot deel van de wereld. Dat niet doen is een doelbewuste belediging. Wie hier het volk wenst te vertegenwoordigen of ten behoeve van het volk werk verricht dient dus kerk en staat te scheiden. Kun je dat niet – wegwezen uit dat soort functies – want je signaal is: ik ben er niet voor jullie.

Henny Rensenbrink

Deze vrouw is geboren en getogen in Nederland. Een “bekeerlinge”. Dit is domweg provoceren en aanstellerij.

Erik Vermeulen

In deze maatschappij meedoen betekent je aanpassen aan de hier geldende normen en waarden. Je geloof mag je vrij belijden achter je eigen brievenbus. Niet verwachten dat de hele maatschappij zich aan jou aanpast.

Wilt u ook meepraten over de Stelling van de dag? Neem dan een abonnement op Elsevier Weekblad. U kunt een reactie op de site plaatsen als u abonnee bent.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.