‘Straf scholen die “klimaatspijbelen” toestaan…’

04 februari 2019Leestijd: 2 minuten
'Klimaatspijbelaars' in Brussel. Foto: EPA.

Donderdag 7 februari gaan naar verwachting meer dan duizend scholieren demonstreren in Den Haag voor een strenger klimaatakkoord. Dit in navolging van het wekelijkse ‘klimaatspijbelen’ in België, waar tienduizenden jongeren de afgelopen weken de straat opgingen.

Een groep jongeren onder de naam Youth For Climate NL is het niet eens met het huidige klimaatbeleid en houdt daarom vanaf het Malieveld een protestmars. Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs Arie Slob (ChristenUnie) zei vrijdag dat hij actievoeren voor het klimaat ‘sympathiek’ vindt, maar hij keurt het af dat de jongeren dat onder schooltijd willen doen. De leerplicht gaat voor, vindt Slob: ‘Spijbelen, daar gaan we geen ruimte aan geven.’

Scholen kunnen ervoor kiezen ‘klimaatspijbelaars’ onbestraft te laten

Hoewel (politieke) demonstraties volgens het ministerie van Onderwijs geen reden zijn voor geoorloofd verzuim, kunnen scholen ervoor kiezen om de ‘klimaatspijbelaars’ niet te straffen. De Landelijke Vereniging van Leerplichtambtenaren Ingrado meldt dat er ‘formeel gezien (pas) sprake [is] van spijbelen als de school deze activiteit van de leerlingen niet vindt aansluiten bij het onderwijsprogramma’.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Diverse scholen en docenten hebben al laten weten dat ze sympathiseren met de geplande demonstraties, en dat ze kinderen daarom niet zullen straffen als ze gaan ‘klimaatspijbelen’. Wat vindt u? Mag een school, zoals de rector van het Vossius Gymnasium in Amsterdam in bovenstaande video, inderdaad de ruimte geven aan ‘maatschappelijk en politiek idealisme van kinderen’? Of is spijbelen om te demonstreren altijd ontoelaatbaar, ongeacht het doel? Praat mee! Onze Stelling van de Dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reactie van de dag.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.