Reacties op de stelling

‘Fanatieke moslims hebben lak aan onze normen en waarden’

27 februari 2019

Een techniekinstructeur van het Hoofddorpse Hoofdvaart College is al ruim een maand geschorst omdat hij volgens leerlingen de profeet Mohammed zou hebben beledigd. De instructeur zelf ontkent de beschuldiging.

Meer lezen over de Islam in Nederland?

Bestel dan de speciale editie

‘U heeft gezegd dat Mohammed getrouwd was met een meisje van acht jaar oud en dat in Nederland een volwassen man die trouwt met een meisje van acht als pedofiel wordt gezien,’ staat in de schorsingsbrief. De man is sindsdien op non-actief gesteld. Die termijn is onlangs zelfs met drie maanden verlengd ‘voor de sociale veiligheid van de leerlingen en de vereiste rust en orde binnen de school,’ zo staat in een tweede brief.

Wij vroegen u naar uw mening over dit voorval. Hierbij enkele reacties.

In de rubriek Lezersreacties lichten we een aantal reacties uit. Alleen reacties die onder eigen naam zijn achtergelaten, komen hiervoor in aanmerking.

Bekijk alle reacties op de Stelling van de Dag

 

Job van Eijk

Het lijkt mij voor de ‘sociale veiligheid van de school’ beter als de betreffende leerlingen geschorst worden. Of de reactie van de leraar op de belediging slim was is een tweede. Echter de belediging rechtvaardigt dat het bestuur zich achter de leraar opstelt. Dat geldt trouwens voor elk wangedrag jegens leraren. En als de klacht daadwerkelijk is zoals die in de tekst is aangegeven dan is dat reden te meer om de betreffende leraar weer aan het werk te zetten en desnoods de betreffende leerlingen naar een andere klas te zetten. En natuurlijk een kruisje achter de namen van families waar dit kennelijk tot het normale gedachtegoed behoort. In dit land staat het hun natuurlijk ook vrij hun kinderen op een meer ‘passende’ school onder te brengen. Persoonlijk denk ik dat er in het schoolbestuur tenminste een kop moet rollen en wellicht het hele bestuur moet verdwijnen.

Alle Ypma

Als het waar is zoals het in de krant staat dan is dit weer een voorbeeld dat fanatieke moslims lak hebben aan onze normen en waarden. Het erge is dat een angstige schoolleiding dit faciliteert. Als docent ben je vogelvrij met zo’n slap bestuur. Zijn carrière is kapot. Ik vrees het ergste voor onze samenleving als niet krachtiger onze westerse normen en waarden verdedigd worden.

P. Dikker

Als het zo gegaan is als beschreven, vind ik het zeer zorgelijk, dat een school weer buigt voor leerlingen- die moeten leren en niet dicteren! En ouders, die in hun thuislandcultuur blijven hangen. Wij zien een huwelijk tussen een volwassene en een meisje van die leeftijd nu eenmaal als pedofilie.
Pak die leerlingen aan en de ouders!

D.A. de Kolf

Als het waar is dat de docent heeft gezegd dat het huwelijk van een volwassene met een 12 jarige naar onze maatstaven pedofilie is heeft hij volkomen gelijk. Als je je niet kunt vinden in ons rechtspraak, wat doe je hier dan?

Maria van Bommel

Als een van mijn collega´s voor zoiets geschorst was had ik het hele team verzocht om allemaal thuis te blijven.
Maar ik moet toegeven dat er veel geslikt moet worden, door os, omdat directies bang zijn om als racist uitgemaakt te worden. Deze groep maakt er veelvuldig misbruik van.

Thomas Jolly

Het is stuitend dat de schoolleiding geen ruggengraat heeft. De docent had nooit geschorst mogen worden. In plaats daarvan een zeer duidelijk gesprek met de leerlingen en hun ouders. Als dat niet helpt: de leerlingen meteen van school verwijderen. Nu het helaas zo is gegaan als het is gegaan: de duidelijk niet capabele schoolleiding ontslaan zonder vergoeding en vervangen door echte leiders, en vervolgens de docent weer terug. Wie is eigenlijk de baas op die school? In welke wet staat dat de docent iets verkeerd heeft gedaan – als hij dat al gezegd zou hebben?

Frits W. van Dijk

Deze schorsing past in het beeld dat ik van Nederland en de scholen heb. In de eerste plaats de lafheid van de schoolbestuurders om maar meteen preventief te capituleren. Dat heeft een lange aanloop. Op de lagere school waar mijn vrouw in de zeventiger jaren les gaf, was het hoofd (heette toen al ‘directeur’) altijd ‘zoek’ als ouders (meestal onterecht) stennis kwamen maken. De leerkracht kreeg geen enkele support. Dat was op de HBO-instelling waar ik in de zestiger jaren lesgaf heel anders.

In de tweede plaats past dit bij de ontwikkeling van de islam in Nederland. Hun aandeel en de groei daarvan, zijn inmiddels zo groot dat vervulling van hun einddoel, “overheersing”, steeds waarschijnlijker wordt. Moslimjongeren roepen dat steeds vaker, maar dat wil niemand horen. Door deze heerszuchtige instelling en de lethargische houding van de oorspronkelijke bewoners, zullen die uiteindelijk het onderspit delven. De moslimdictaturen waar dat al is gebeurd spreken voor zich, maar minister Blok mocht mocht dat niet zeggen.

Michel Versteeg

Sinds 2009 is “smalende godslastering” niet meer strafbaar. De vraag die dan resteert is, of een onderwijzer die een mening uit waar een deel van de leerlingen en/of ouders aanstoot aan neemt mag en moet worden geschorst? Als die vraag bevestigend wordt beantwoord, moet het deel van het Nederlandse docentenkorps dat de leerlingen indoctrineert met opvattingen over politiek, milieu en immigratie, zijn biezen gaan pakken.

Twan Hendriks

‘U heeft gezegd dat Mohammed getrouwd was met een meisje van acht jaar oud en dat in Nederland een volwassen man die trouwt met een meisje van acht als pedofiel wordt gezien,’ staat in de schorsingsbrief.
—–
Feitelijk is dit gewoon juist.
Daarbij vind ik dat de school zich seculier moet opstellen (tenzij het speciaal onderwijs is) en dat dus het beledigen van een profeet een non-issue is. We moeten moslims geen extra rechten geven in dit land. Als er al ingegrepen had moeten worden dan had het de scholieren moeten schorsen wegens het belagen van een docent.

 

Wilt u ook meepraten over de Stelling van de dag? Neem dan een abonnement op Elsevier Weekblad. U kunt een reactie op de site plaatsen als u abonnee bent.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.