‘Echte wapengebruikers lachen om dit soort acties’

06 februari 2019Leestijd: 3 minuten
De 'oogst' van de wapeninleveractie in Rotterdam. Foto: ANP.

Inwoners van Rotterdam konden de afgelopen 2 weken straffeloos hun wapens inleveren om het aantal slachtoffers van schietpartijen te verminderen. Volgens de politie een groot succes: in totaal zijn 262 wapens ingeleverd, waarvan 60 vuurwapens. Een goede zaak omdat elk wapen er één te veel is, of zinloos omdat criminelen ze toch niet inleveren? Dit vinden de reageerders op de Stelling van de Dag.

In de rubriek Lezersreacties lichten we een aantal reacties uit. Alleen reacties die onder eigen naam zijn achtergelaten, komen hiervoor in aanmerking.

Bekijk alle reacties op de Stelling van de Dag

 

P Reester

Het illegale wapen-bezit neemt juist toe.

Criminelen en fanatici, schaffen zich steeds meer – illegale ! – wapens aan.

Dan is het terecht, dat de burgers zich een – legaal ! – wapen aan mogen schaffen : ter zelfverdediging.

 

Oane P d’ Hoptille

Weer een maatregel die ogenschijnlijk nuttig lijkt maar in de praktijk volkomen zinloos is. Heb je kwaad in de zin dan is het aanschaffen van het gewenste wapentuig een fluitje van een cent. Het ingeleverde wapentuig stelt dan ook niets voor. Ja, mooie foto voor de bühne dat is de totaalscore.
Je schijnt ook blij te kunnen zijn met een dooie mus. Zoiets is dit zo stel ik mij voor.

 

Pierre Lindner

Aangezien de staat niets doet om haar burgers te beschermen, integendeel de bewapende criminelen hebben in Nederland vrij spel, is het zinloos om zo’n actie te starten. Dat is slechts symboolpolitiek.

 

T G Zigterman

Verantwoordelijke wapenbezitters leveren hun wapen in en de criminelen houden hun wapen. Meer woorden hoeven er niet aan vuil gemaakt te worden.

 

Maria van Bommel

Vraag me al heel lang af wat je als burger met een wapen moet.

Las laatst dat rappers vinden dat ze een wapen bij zich moeten  dragen omdat dit bij hun cultuur hoort.

Zelfs op een bruiloft zo bleek in het weekend. Het is er echt niet veiliger op geworden met de nieuwkomers die ook agressie mee brengen.

Verder een goede actie van de politie maar de criminelen zullen hun wapentuig nog wel in hun bezit hebben.

 

Frederik Geubel

Wat zijn dat nou voor brave burgers die hun wapen inleveren? De politie zou de wapens dan ook moeten afleggen, op een speciale eenheid na die harde criminelen bestrijdt. Engelse Bobby’s dragen ook geen wapen. Zijn de wapens ooit gebruikt door degenen die ze komen inleveren? Ik denk van niet. Het geweldsmonopolie van de staat wordt door bijna iedereen onderschreven maar zo vanzelfsprekend is dat niet. Er zijn meerdere landen op aarde waar burgers in het bezit van een wapen mogen zijn, ook in Europa. Om de vraag te beantwoorden: verreweg de meeste wapens zijn in handen van bendes en andere criminelen die illegaal zijn aangeschaft. Geen haar op hun hoofd zal denken die in te leveren. Als ik er een had, bleef die mooi in mijn bezit.

 

Don van Riet

Echte wapengebruikers lachen om dit soort acties, alleen al of niet toevallige verzamelaars doen vrijwillig afstand van hun wapentuig. Hoeplijk worden er niet teveel zeldzame steek- en vuurwapens nu verschrot

 

Johan van Roekel

Natuurlijk leveren criminelen hun wapens niet in, die hebben ze nog nodig. Wat mij echter tegen de borst stuit is de triomfantelijke houding van de politie. Kijk eens hoeveel wapens wij van straat hebben gehaald. Maar als ik naar de foto’s kijk dan zie ik daar heel veel wapentuig dat volkomen legaal is (mits de eigenaar ouder dan 18 is). De politie zou die gewoon niet in moeten nemen. Het is zinloze waardevernietiging. Hetzelfde geldt voor de vele oude, soms zelfs antieke kogelgeweren. die zijn weliswaar illegaal. maar bied de eigenaar dan de optie hem (na controle dat deze niet betrokken is bij misdrijven) te verkopen aan een handelaar. Sommige mensen hebben (wellicht onbewust) vrij kostbare wapens ingeleverd heeft.

Wilt u ook meepraten over de Stelling van de dag? Neem dan een abonnement op Elsevier Weekblad. U kunt een reactie op de site plaatsen als u abonnee bent.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.