Reacties op de stelling

‘VVD voelt hete adem Baudet in de nek’

15 januari 2019

Premier Mark Rutte zou relschoppers oud en nieuw ‘het liefst in elkaar slaan’ en ergert zich aan de ‘witte wijn sippende Amsterdamse elite’, terwijl fractievoorzitter Klaas Dijkhoff ‘drammers’ over het klimaat hekelt: duidt de harde taal van de VVD op een koerswijziging, of is het niets meer dan verkiezingsretoriek? De reacties op de Stelling van de Dag zijn duidelijk.

In de rubriek Lezersreacties lichten we een aantal reacties uit. Alleen reacties die onder eigen naam zijn achtergelaten, komen hiervoor in aanmerking. Bekijk alle reacties op de Stelling van de dag

Peter P. Zorger

Het is alleen maar te prijzen dat er nu ook vanuit regeringsfracties met meer realisme naar klimaatproblematiek wordt gekeken.

Peter Boogers

Volgens mij weet men binnen de VVD dat de komende Provinciale Staten verkiezingen een verloren zaak zijn en daarom hebben ze een toneelstukje bedacht. Rutte heeft, om tegengas te geven aan Thierry Baudet, altijd beweerd dat hij geen ambitie heeft om naar Brussel te vertrekken tijdens deze kabinetsperiode. Daarom slaat hij nu stoere taal uit om te laten zien dat hij echt wel de premier van alle Nederlanders is en dit is een makkelijk onderwerp om mee te scoren. Klaas proefballon Dijkhof gaat nu met de hakken in het zand ten aanzien van de klimaatwet, dat strookt niet met de binnen de VVD geldende partijdiscipline maar wel met de eerdere proefballonnen die Klaas opliet en die zogenaamd ook niet gedragen werden door de VVD. De hele strategie is niet van gisteren op vandaag verzonnen, er is een soort van consistente lijn in het plot bedacht.

Dit alles om te kunnen aansturen op een kabinetscrisis, want de VVD wil deze klimaatwet helemaal niet, maar niet te vroeg want goede timing is essentieel. Dus met deze gespeelde tweespalt in de partij houden ze het nog even vol tot net na 20 maart en wordt het verlies van de PS-verkiezingen gebruikt om het kabinet te laten vallen. Rutte kan dan toch op tijd naar Brussel vertrekken en Klaas hoopt (verwacht wellicht) met zijn uitspraken het hele electoraat van FvD en PVV naar zich toe te trekken en premier te worden in het volgende kabinet.
Dat Rutte vertrekt: prima
Dat Klaas de klimaatwet om zeep helpt: prima.
Maar géén stem meer op VVD

Johannes Jacobus

Mijn inschatting is dat VVD de knuppel in het hoenderhok gooit om zo een soort Kabinetscrisis te veroorzaken. De VVD vindt het klimaatakkoord  zogenaamd allemaal  veel te duur, zie het commentaar van Dijkhoff. De komende verkiezingen zullen dus veel kiezers dit kabinetsvoorstel afwijzen, en dus is er geen meerderheid meer in de parlementen.

Brussel ziet graag een ervaren politicus die ook nog eens de boel bij elkaar kan houden. Men heeft  Rutte al langer in het vizier, zie verschillende commentaren in o.a. de Duitse media. Hij is een graag geziene gast in de Brusselse politieke burelen.
Na slechte verkiezingsuitslagen in maart en mei heeft de premier dan de handen vrij om zogenaamd ons land vanuit Brussel te mogen leiden, want in ons land is het dan niet gelukt.  En uiteindelijk ( na veel zogenaamd wikken en wegen zijnerzijds ) gaat Rutte overstag en vertrekt naar Brussel. Zie hier mijn inschatting van een geregisseerd toneelstukje.
Hij heeft altijd ontkend om naar Brussel te gaan, maar als hij gaat doet hij dat omdat de zogenaamde slechte verkiezingsuitslagen hem daartoe noopten. Voorgekookt allemaal. Dijkhof zal zich dan presenteren als de reddende engel die Nederland heeft behoed voor een armoedeval, want het klimaatakkoord gaat veel minder kosten voor de burger. En de VVD spint daar weer garen bij. Een win-win situatie. Erg doorzichtig allemaal.

Frans Langeler

Ze voelen de hete adem van Thierry Baudet in hun nek.

Eva. M Kellerman

De VVD voelt de hete adem van Baudet en Wilders in hun nek. Dus, draaien zij met de wind, en hopen meer VVD kiezers te trekken. Echter, zij gaan voorbij dat mensen minder dom zijn, dan zij in hun hoogmoed- waanzin voor mogelijk hielden.

Maria van den Broek-van Riet

Duidelijke verkiezingsgebabbel. Deze truc is al meer toegepast zoals voorafgaand aan de laatste parlementsverkiezing. De VVD was toen ook zo stoer met de uitspraak van oppleuren en de toestroom van de grote groep (asyl)vluchtelingen en de houding tegenover Turkije. De parlementsverkiezing 2012, oh wat is toen gehakt op de toekomstige partner. Op de morgen van de verkiezingsdag was er al besloten om samen te gaan met de PVDA, terwijl de mensen onderweg waren om het kruisje te zetten. Nu weer hetzelfde, de arrogantie ten top. Ik proef een minachting naar de burger.

Erik Naafs

De VVD geeft om alles (EU, multinationals, vermogende mensen, Marrakesh), behalve om de gewone burger; die moet gewoon blijven werken (tot z’n, straks, 70e), belasting betalen en verder z’n mond houden.

Er is hier dus, wederom, sprake van  doorzichtige VVD verkiezingsretoriek vlak voor verkiezingen.Stoere taal uitslaan met als enige doel om de gefrustreerde burger alsnog nog te overtuigen om niet op de FvD of PVV te stemmen, maar “gewoon” weer op de VVD. Een trucje dat, helaas, maar al te vaak heeft gewerkt in de afgelopen jaren (geen geld meer naar Griekenland, € 1000,= voor werkende burger, staande houden Turkse minister, etc.).

Ik mag toch hopen dat de (fatsoenlijke) burgers in dit land er dit keer niet weer zullen intrappen en in groten getale niet meer op deze arrogante machtspartij zullen stemmen.

Frans Geurts van Kessel

De stelling: ‘Harde taal VVD is niets meer dan doorzichtige verkiezingspraat’. Mijn mening: Natuurlijk is dit niets meer dan doorzichtige verkiezingspraat. Om elke onzekerheid omtrent deze stelling weg te nemen hoef je eigenlijk alleen maar even terug te bladeren naar de periode net vóór- en ná de vorige verkiezingen. Of de verkiezingen dáárvoor. Vergelijk even de stoere taal die de VVD net vóór de verkiezingen uitkraamde met de handelingen van de VVD ná de verkiezingen, en je weet al op voorhand dat de VVD ná deze komende verkiezingen de klimaatwet tekent bij het kruisje, en overgaat tot te orde van de dag (ons het vel over de oren trekken om het allemaal te bekostigen). Tenzij de kiezer, wijs geworden door de vorige twee verkiezingen, deze VVD een halt toeroept.

Edith Peter

Uitspraken van Rutte geloof ik al lang niet meer. Dijkhoff is daarom heerlijk helder. Hij is niet bang om de knuppel in het hoenderhok te gooien en hij neemt de kritiek op de koop toe. Maar bij hem is het echt geen goedkope verkiezingspraat. Daarvoor praat hij al langer zoals hij nu praat.
VVD als geheel is wel een ingeslapen boel geworden mede doordat ze al te lang aan de macht zijn. Neem Baudet en Wilders nu eens serieus en luister naar hun punten. Niet de boodschapper zwartmaken maar werk maken van de aangedragen reële problemen.

A.J. Sassen

Helemaal mee eens. De VVD hobbelt braaf achter VVD klimaatgoeroe Ed Nijpels aan die met zijn milieufanatisme totaal geen rekening houdt met het feit dat zijn en door de klimaattafels voorgestelde maatregelen mondiaal nog minder dan een druppel op een gloeiende plaat zijn. Nog afgezien van het feit dat er totaal geen aandacht is voor klimaatsceptici. Van een normaal hoor en wederhoor is in deze discussie totaal geen sprake. Verder wordt er voorbijgegaan aan de betaalbaarheid van al deze milieu plannen en weten deze klimaatridders slechts een beperkt draagvlak te kweken. Nu de VVD er achter komt dat hun ingenomen standpunten ze (heel) veel stemmen gaat kosten. Begint Klaas Dijkhoff in paniek van alles te roepen, waarvan ik de haalbaarheid zeer in twijfel trek, om hiermee te proberen de schade te beperken. Mijn conclusie is dat de VVD het imago van de partij is van “veel beloven en weinig geven alleen een gek in vreugde doet leven” hiermee niet van zich af zal weten te schudden.

Wilt u ook meepraten over de Stelling van de dag? Neem dan een abonnement op Elsevier Weekblad. U kunt een reactie op de site plaatsen als u abonnee bent.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.