Stelling van de dag

‘Leg de Urgenda-uitspraak naast je neer en verzin Klimaatplan B’

23 januari 2019

De klimaatdoelen voor 2020 raken uit zicht. Dat zal de boodschap zijn van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) dat komende vrijdag een voortgangsrapportage presenteert over het halen van de klimaatdoelen. Volgens de Volkskrant is zeker dat een reductie van 25 procent van de broeikasgassen ten opzichte van 1990, in 2020 niet wordt gehaald.

Dat 25 procent-doel volgt onder meer uit de Urgenda-uitspraak. De rechter heeft de overheid bevolen die norm in 2020 te halen. Klimaatminister Eric Wiebes (VVD) beloofde het vonnis te zullen uitvoeren. Wel gaat hij in cassatie.

Uit de rapportage van het PBL blijkt dat, alle maatregelen ten spijt, de doelen onhaalbaar zijn met de huidige plannen. Eind 2017 was de uitstoot van broeikasgassen slechts 13 procent minder dan in 1990. Terwijl er aan de ene kant maatregelen worden genomen om de CO₂-uitstoot te reduceren, zorgt een aantrekkende economie juist voor méér uitstoot.

Is die 25 procent reductie dan helemaal niet te halen? Misschien wel als direct  twee of drie van de vier kolencentrales worden gesloten. Maar dat gaat mogelijk miljarden euro’s kosten.

Lees ook: Uitvoering Urgenda-vonnis pijnpunt voor Rutte III in 2019

Wat vindt u? Moet het kabinet beter zijn best doen om in de buurt te komen van de gemaakte afspraken? Of moeten de doelen van tafel en moet er een nieuw, realistisch scenario komen – Klimaatplan B – om minder ambitieuze klimaatdoelen te halen? Praat mee!

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reactie van de dag.

 

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.