‘Blok doet net alsof Brexit ons overvalt, als een tsunami’

25 januari 2019Leestijd: 4 minuten
Blok in de Tweede Kamer. Foto: ANP.

Het kabinet bereidt een noodwet voor eventuele No Deal-Brexit voor: minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok (VVD) wilde tijdelijk aanpassing of intrekking van wetten mogelijk maken zonder tussenkomst van het parlement. Gisteren krabbelde Blok terug en verzekerde hij de Tweede Kamer er in een debat van dat die niet wordt gepasseerd. Terecht, zeggen de reageerders op de stelling van gisteren: de noodwet van Blok was inderdaad ondemocratisch.

In de rubriek Lezersreacties lichten we een aantal reacties uit. Alleen reacties die onder eigen naam zijn achtergelaten, komen hiervoor in aanmerking.

Bekijk alle reacties op de Stelling van de Dag

 

Twan Hendriks

We hebben al de ondemocratische crisis en herstelwet. En nu dit voorstel. We zitten op een glijdende schaal waarbij bewindslieden steeds vaker (ongegronde) redenen zien om de democratie buiten werking te stellen.

Vooral bij de VVD en D’66 krijgen ze daar een harde plasser van.

Dit zijn gevaarlijke partijen.

On subject. Laten we eerlijk zijn. Onze overheid heeft tijd zat gehad om met oplossingen te komen voor verschillende scenario’s waar onze reactie op een harde Brexit er een had moeten zijn. Dat die oplossing er niet is toont de incompetentie van onze bewindslieden duidelijk aan.

Laat er maar snel nieuwe verkiezingen komen.

 

Johan van O

We glijden steeds meer af op een bananenmonarchie, natuurlijk alles in lijn en met de waarden van de EU.

Rutte ontwikkelt zich meer en meer als een verlicht despoot. Bevolking wordt op het verkeerde spoor gezet en achteraf blijken maatregelen bakken met geld te kosten.

Waar bleef de noodwet met de Griekse crises en krijgen we ook een noodwet bij de Italiaanse crisis, kortom vragen, vragen.

Alles voor dat ene palletje kerstomaten die niet meer de volgende dag ik Londen kan liggen, maar een dag later.

Rutte had Cameron moeten steunen om de EU te hervormen, dan was er nu geen crisis geweest.

Tarac van Heel

“Daarom wil hij via de noodwet mogelijkheden bieden om regelgeving voor Britten in Nederland en Nederlanders in het Verenigd Koninkrijk te kunnen aanpassen of schrappen.”

======

Regelgeving voor Nederlanders in het VK zullen we toch echt aan het VK moeten overlaten. Daar gelden geen Nederlandse noodwetjes.

Voor wat betreft Britten in Nederland bestaan er diverse internationale regels/wetten, dus ook daar is geen noodwet voor nodig,

 

Ron Coolen

Weer een artikel over de brexit toe maar . Paniek zaaien meer is het niet . Niemand heeft dit aan zien komen het is pas 2 jaar geleden dat je dit weet . Nu zou je kunnen zeggen dat je niet kon weten dat het een harde brexit zou worden . Maar je mag toch verwachten dat je er rekening mee houdt gezien de moeizame onderhandelingen. Maar goed wie ben ik . Nee niks geen noodwetten opzouten gewoon nu aan de slag gaan beter was geweest om dat elite feestje in Davos af te zeggen  en aan de slag was gegaan met die harde brexit ..

 

Maria van Bommel

Heb geen studie gedaan op dit gebied maar krijg stellig de indruk dat de EU de Brexit bewust dwars blijft liggen.

Noodwetten, niet doen schept te veel precedenten, waar weer misbruik van gemaakt kan worden en achteraf waarschijnlijk weer veel belastinggeld kost.

 

Frits Assenaar

Nergens voor nodig. Blok doet alsof de Brexit ons overvalt, al een vulkaanuitbarsting of een tsunami, maar we weten toch al twee jaar dat dit afscheid komt? Of hebben ze in Den Haag al die tijd zitten murmelen “het gaat wel over, het gaat wel over”?

 

Oane P d’ Hoptille

Hoe Brexit er uiteindelijk uit gaat zien en ook de vraag of het er uiteindelijk wel van komt is onzeker. Anticiperen waar mogelijk is verstandig. Je kunt rekening houden met een Brexit zonder afspraken door aantallen douaniers uit te breiden. Zo zijn er meer zinvolle voorbereidingen denkbaar. Maar pas wanneer de duidelijkheid er is kun je definitieve maatregelen treffen. Het inspelen op een situatie is geen rocket science en een beetje gezond verstand lijkt voldoende om greep op een situatie te houden. Nu is gezond verstand in de tweede kamer niet in erg ruime mate aanwezig maar dit soort zaken moet men toch samen kunnen oplossen zonder mensen al te veel ruimte te geven. Ongeleide politieke projectielen zonder contrôle zijn ongewenst.

 

J van Wezer

Niet doen, die wetten zullen door de gedoogcultuur geen effect sorteren. En ik heb, vooral na de afschaffing van het referendum, geen vertrouwen meer in deze regering. En eigenlijk ook niet in Nederlandse politici in het algemeen. Laten ze maar es eerst bestaande wetten handhaven, desnoods met geweld. Daarna zien we wel weer verder.

 

Gerard Oldenbeuving

Flauwe VVD kul. Niks buiten het parlement om, geen ondemocratische toestanden hier. Zijn we een Zuid Amerikaans republiek geworden? Men heeft reeds meer dan 2 jaar tijd gehad.

 

Wilt u ook meepraten over de Stelling van de dag? Neem dan een abonnement op Elsevier Weekblad. U kunt een reactie op de site plaatsen als u abonnee bent.

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.