‘Ook een illegaal heeft recht op zorg en onderwijs…’

25 januari 2019Leestijd: 1 minuut
Femke Roosma (l) en Rutger Groot Wassink van GroenLinks - ANP

De Amsterdamse fractie van GroenLinks wil dat illegalen in de stad een zogenaamde ‘stadspas’ krijgen waarmee ze toegang kunnen krijgen tot allerlei voorzieningen in de stad. Het plan heeft een meerderheid in de gemeenteraad en krijgt steun van BIJ1 en DENK.

Met de pas moeten de 10.000 migranten – voornamelijk arbeidsmigranten zonder verblijfsvergunning, meldt het Parool – toegang krijgen tot allerlei armoede- en kortingsregelingen. Hoe de maatregel vorm moet krijgen is nog niet duidelijk, maar mogelijk kunnen de illegalen in de toekomst aanspraak maken op een computer, een sportabonnement of gratis reizen met het ov.

Het gaat onder anderen om Filipijnen en Brazilianen die Nederland zijn binnengekomen op een tijdelijk visum, sindsdien zijn blijven hangen. ‘Ze werken contractloos als schoonmaker of in restaurants, wonen in te duur verhuurde woningen en zijn kwetsbaar voor uitbuiting en misbruik,’ zegt GroenLinksraadslid Femke Roosma in de krant. Ook hebben ze vaak geen bankrekening.

Wat vindt u? Is het vooral een kostbare maatregel waar de Amsterdammer straks voor moet betalen? Of is het onmenselijk om mensen die illegaal in Nederland verblijven basisbehoeften als zorg en onderwijs te ontzeggen? Praat mee! De Stelling van de dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reactie van de dag.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.