‘Positieve discriminatie hard nodig’

18 december 2018Leestijd: 1 minuut
Stofzuigen: typisch vrouwen- of mannenwerk?

Het duurt in West-Europa nog 61 jaar voordat het verschil tussen vrouwen en mannen de wereld uit is. Dat is althans de voorspelling die het World Economic Forum heeft gedaan op basis van het huidige tempo van de veranderingen.

West-Europa is de regio met de kleinste genderkloof. Wereldwijd is het verschil tussen mannen en vrouwen pas over 108 jaar gedicht. Het jaarlijkse Global Gender Gap-rapport (pdf) kijkt naar een aantal criteria: gezondheid, politieke emancipatie, economische participatie en educatie. Wanneer alleen wordt gekeken naar economische gelijkheid, is de kloof overigens wel wat groter en die zou wereldwijd pas over 202 jaar zijn gedicht.

Het rapport rangschikt landen, en IJsland, Noorwegen en Zweden staan (wederom) bovenaan de lijst. Irak, Pakistan en Jemen sluiten de rij. Nederland staat op plaats 27.

Positieve discriminatie nodig?

Zijn we tevreden met die 61 jaar – en dus met het huidige tempo waarin zaken veranderen? Of duurt dit allemaal veel te lang? We zijn benieuwd naar uw mening. Vandaar dat de stelling vandaag luidt: ‘Positieve discriminatie hard nodig: genderkloof anders pas over 61 jaar gedicht’. Praat mee!

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de rubriek Reacties op de stelling.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.