‘EU-landen moeten Koerden in Syrië beschermen’

27 december 2018Leestijd: 2 minuten
Koerdische vrouweneenheid van de SDF. Foto: AFP.

Nederlandse politici hebben bezorgd gereageerd op het besluit van president Donald Trump om de Amerikaanse militairen terug te halen uit Syrië. Vooral de positie van de Koerden, belangrijke bondgenoten in de strijd tegen Islamitische Staat (IS), baart veel Tweede Kamerleden zorgen.

‘Zeer onverstandig en heel kortzichtig dat Trump Noord-Syrië verlaat en daarmee de Koerden overlevert aan de Turkse agressie alsook die van Assad en ISIS-restanten,’ schreef Joël Voordewind (ChristenUnie) vorige week op Twitter. Hij dringt er met coalitiepartijen VVD, CDA en D66 op aan dat de Europese Unie (EU) Turkije onder druk zet, zodat die de Koerden niet opnieuw zal aanvallen. ‘Laat de EU de plaats van de VS opvullen in Noordoost-Syrië,’ liet Voordewind maandag via Twitter weten.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Vrees voor nieuw Turks offensief tegen Koerden, ‘IS nog niet verslagen’

Nu de Verenigde Staten zich willen terugtrekken, wordt gevreesd dat de Turken hun kans schoon zien om een offensief te beginnen tegen de Koerdische YPG-militie in het noordoosten van Syrië – net als eerder dit jaar gebeurde in de noordwestelijke Syrische regio Afrin, die Turkije in maart veroverde tijdens de zogenoemde Operatie Olijftak. Op Eerste Kerstdag versterkte Turkije zijn militaire troepenmacht bij de grens met Syrië. Terreurorganisatie IS zou vrijdag bij de oostelijke plaats Hajin de aanval hebben geopend op de Syrische Democratische Strijdkrachten, die samenwerken met de YPG .

Frankrijk, dat Trump vorige week opriep om Amerikaanse soldaten in Syrië te laten blijven, houdt wel militairen in het gebied. Dit is vooral bedoeld om IS te bestrijden, die volgens Trump is verslagen, maar volgens Europese landen nog duizenden actieve strijders in de regio telt. Ook het Verenigd Koninkrijk en Duitsland zijn het daarom niet eens met het besluit om de Amerikaanse troepen terug te halen.

Wat vindt u? Zouden Nederland en andere lidstaten van de Europese Unie die Trump kritiseren zelf troepen moeten sturen om de Koerden tegen het Turkse leger te beschermen? Of moet het Westen zich net als in Afrin afzijdig houden? Praat mee! Onze Stelling van de Dag luidt:

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de rubriek Reacties op de stelling.

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.