Reacties op de stelling

‘De terugtrekking door Trump is een indirecte vrijbrief om de Koerden af te gaan slachten’

28 december 2018

Nederlandse politici hebben bezorgd gereageerd op het besluit van president Donald Trump om de Amerikaanse militairen terug te halen uit Syrië. Vooral de positie van de Koerden, belangrijke bondgenoten in de strijd tegen Islamitische Staat (IS), baart veel Tweede Kamerleden zorgen. Wij vroegen u of de EU-landen de Koerden moeten gaan beschermen. Hierbij enkele reacties.

In de rubriek Lezersreacties lichten we een aantal reacties uit. Alleen reacties die onder eigen naam zijn achtergelaten, komen hiervoor in aanmerking.

Bekijk alle reacties op de Stelling van de dag

 

H.B.B. van den Engel

Een vraag is blijft de USA de Koerden voorzien van wapens en in welke mate.
De EU is militair niets en kan niets.
Vermoedelijk zet Duitsland de deur open voor de Koerden. De sterken blijven in Duitsland vinden daar werk en assimileren de zwakken komen bij ons terecht vanwege onze sociale voorzieningen en assimileren niet.

Frans Geurts van Kessel

Europa en de VS hebben daar nooit iets te zoeken gehad. Saddam Hoessein, Khaddafi en Assad waren wrede dictators, maar de regio was stabiel. Het is enige waar het verenigde (kuch…) Westen in is geslaagd is een stel wrede dictators te vervangen door een stel nog veel wredere groeperingen en bovendien de hele regio verwoest en in staat van oorlog achter te laten. Wanneer kun je daar met goed fatsoen weg? Nooit meer, denk ik. Maar gezien de bodemloze put die de regio geworden is, is wegwezen denk ik wel de enige reële optie.

Cisca Mudde

De hele wereld zou de Koerden nu eindelijk eens moeten beschermen. Met straffe van boycot en dwangsom voor wie nog een keer de handen uit steekt naar de Koerden. Dat speelt zich al zo lang af onder onze ogen, gruwelijk hoe dit volk wordt vernederd, vooral ook door Turkije.

Bob Lagaaij

Koerden – hoewel we ze niet over e e n kam moeten scheren – zijn als volk altijd het kind van de rekening geweest. Maar laten we niet de illusie hebben dat ,,Europa” (welk Europa, trouwens?) ze met her en der wat legertjes kan beschermen. Dat zou de NAVO moeten doen, maar ja, de VS trekt zich juist terug. Kortom: mission impossible.

M. van Doorn

De terugtrekking van de troepen door Trump is een indirecte vrijbrief voor Erdogan om de Koerden, de bondgenoten van de VS, af te gaan slachten. De VS waren de enige buffer tussen Erdogan en de Koerden. Iedereen die denkt dat dit niet gaat gebeuren hoeft alleen maar naar de recente geschiedenis te kijken om te weten dat Erdogan op alle mogelijke manieren van de Koerden af wil.

Frederik Geubel

Ach ja, Trump doet weer eens iets niet goed. Als je de Koerden wilt beschermen, moet je je afvragen hoelang je dat wilt doen want de Turken zien hen als een bedreiging. Willen we in conflict komen met Turkije? En de belangrijkste vraag: willen we dat daar Nederlandse soldaten sneuvelen voor een zaak die ons niet aan gaat? Gaan we ook soldaten sturen naar Myanmar om de Rohingya te beschermen? Mogen we misschien ook nog een beetje aan onszelf denken of is dat ‘not done’ in de ambitie van een wereld zonder grenzen?

 

Wilt u ook meepraten over de Stelling van de dag? Neem dan een abonnement op Elsevier Weekblad. U kunt een reactie op de site plaatsen als u abonnee bent.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.