‘We kunnen alcohol drinken voor de smaak, xtc is alleen drogerend’

18 december 2018Leestijd: 4 minuten
Xtc-gebruik kan leiden tot vaatkrampen en stolsels in het bloed. Foto: ANP.

GroenLinks wil xtc uit het criminele circuit halen door de drug te legaliseren. Als de overheid de productie van de pillen reguleert, zouden die veiliger worden, zegt de partij. Volgens voorstanders zijn de pillen minder schadelijk dan alcohol, dat niet verboden is. Tijd om productie en consumptie van de pillen, onder regie van de overheid, te legaliseren? Zo reageerden onze lezers op de stelling.

In de rubriek Lezersreacties lichten we een aantal reacties uit. Alleen reacties die onder eigen naam zijn achtergelaten, komen hiervoor in aanmerking.

Bekijk alle reacties op de Stelling van de dag

Marc de R.

XTC legaliseren want “mensen gebruiken het eenmaal”? Hebben ze bij Groenlinks paar pillen te veel op? We gaan moorden toch ook niet legaliseren met gestandaardiseerde gebruiksvoorwaarden, omdat het eenmaal gebeurt?

Groenlinks is echt de ironie voorbij. Wel voor een goed milieu zijn, maar met het legaliseren van XTC staan ze dus toe dat gevaarlijk en giftig drugsafval in de natuur wordt gedumpt.
En dat alcohol schadelijker zou zijn, is onzin. Als je net zo veel xtc zou slikken als alcohol drinkt, kan je niet meer normaal functioneren. De verslavingsfactor van drugs als xtc is eenmaal flink hoger. Niet aan beginnen dus! Je duwt mensen de afhankelijkheid en de afgrond in!

Annette Schols

Een belachelijke stelling! De hypocrisie ten top. Omdat onze rechtstaat niet in staat is om daadwerkelijk op te treden tegen de drugscriminelen moet het maar gelegaliseerd worden? Het moet niet gekker worden in dit land. 55 jaar geleden, ik was toen nog maar 15 jaar, waren er al drugs, o.a. het gevaarlijke goedje LSD. Ik kan mij nog goed herinneren dat er een meisje (of jongen, weet ik niet meer) op het Leidseplein van een groot gebouw afsprong, omdat hij of zij dacht een vogel te zijn. Het klinkt grappig maar is het natuurlijk absoluut niet. Dus sigaretten roken moet het liefst verboden worden (mijn grootouders zijn behoorlijk oud geworden MET roken) en drinken is ook o zo gevaarlijk, maar wiet en nu weer XTC moet gelegaliseerd worden? Als je de misdaad niet kunt aanpakken ga je het dus gewoon gedogen. De wereld op z’n kop!

W Seffelaar

Mensen die drugs nodig hebben om te kunnen functioneren zijn in feite (geestes)ziek en daarom is het misschien verstandiger deze pillen in het basispakket van de zorgverzekering op te nemen,

Dan weten we zeker dat illegale productie voor de binnenlandse markt zinloos is maar dan blijft nog steeds de veel grotere exportmarkt aantrekkelijk.
Kortom, veel harder aanpakken, noodwetgeving en hoge minimumstraffen zou erg gewenst zijn maar dat is onder de bestaande politieke verhoudingen ondenkbaar.

Marcel Oor

Preken voor eigen kerk… natuurlijk moet de Elsevier lezer hier niets van hebben. Als alcohol steeds moeilijker te verkrijgen wordt en steeds duurder wordt grijpt de jongere naar andere middelen om een leuke avond te hebben. Voor € 2,50 voor een pilletje. Wij zaten vroeger toch al op ons 15e of nog eerder aan het bier! Nu wordt misschien dit pilletje gelegaliseerd zodat de overheid controle heeft, dan wordt het duurder en aan allerlei voorwaarden verbonden en dan gaan ze thuis met gootsteenontstopper aan het klungelen om ghb te maken. Of dit dus de oplossing is weet ik niet maar er wordt in elk geval aan gewerkt.

Frans Cox

Licht alcoholische drank vanaf 16 jaar beschikbaar maken. Bijv een low alcohol plisje aanbieden voor de jongste.
En een ‘eerlijk’ pilletje legaal verkopen.
De jongeren worden nu in de handen van illegale handel en drug gejaagd. Werkt averechts en daarvoor was men gewaarschuwd.
Als ik zie hoe agenten wiet plantages slopen moet ik denken aan agenten in Chicago die aldaar biervaten stuksloegen in de jaren 20.
De drooglegging zorgde voor meer en hardere criminaliteit, precies de weg die we nu ongeslagen zijn in NL. De georganiseerde criminelen nemen het meer en meer over.

Frans Geurts van Kessel

Zo kun je alles wel uit de criminaliteit halen, gewoon legaliseren die hap. Drugs, illegaal verblijf, diefstal… En aan de andere kant weten ze niet hoe hard ze hun best moeten doen om bijvoorbeeld motorclubs te criminaliseren en verboden te krijgen. Hoezo dubbele standaard?

Peter Laman

Alcohol is een hard drug – althans het kan als zodanig gebruikt worden. Maar, het is ook een ingrediënt van wijn, bier, enz. en we kunnen die dranken consumeren voor de smaak, zonder dat het enige drogerende werking heeft. Daarom is er verschil tussen alcoholGEbruik en alcoholMISbruik. Bij het eerste gaat het om het genieten van fijne smaak, bij het laatste gaat het om de roes.

Voor zover ik het begrepen heb, neem NIEMAND xtc omdat het lekker smaakt. Het wordt genomen voor het drogerende effect en er is dus nooit sprake van GEbruik, maar altijd van MISbruik.
Verder moet je bij de schadelijkheid niet alleen kijken naar de stof zelf, maar ook de bijwerkingen. Xtc dehydrateert en sommige gebruikers gaan dood door watervergiftiging. Xtc neemt remmingen weg, ook op seksueel gebied. Dus, eerst legaliseren en daarna een nieuwe ‘metoo’-golf?

Jeroen Hetzler

XTC verbieden en dit verbod handhaven. XTC is onverbrekelijk verbonden met overmatig alcoholgebruik. Alcohol erkennen is geen reden om nieuwkomer  XTC ook te erkennen. Een bekende drogredenering.

Wilt u ook meepraten over de Stelling van de dag? Neem dan een abonnement op Elsevier Weekblad. U kunt een reactie op de site plaatsen als u abonnee bent.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.